Gazprom se reorganizează în funcţie de cerinţele UE
Restructurarea are loc după ce CE a declanşat o anchetă împotriva Gazpromului, suspectat de încălcarea legilor europene în domeniul concurenţei.
25 Septembrie 2012, 15:43
Compania rusă Gazprom îşi reorganizează activitatea din filialele europene pentru a îndeplini astfel condiţiile impuse de Uniunea Europeană cu privire la funcţionarea companiilor din sectorul energetic.
Deşi a contestat regulile comunitare de separare clară a activităţilor de producţie, transport şi vânzare, conducerea Gazprom a aprobat marţi restructurarea activelor sale europene în domeniul comercializării şi logisticii.
Potrivit informaţiilor din presa rusă, Gazpromul ar intenţiona să transfere o mare parte din activele sale europene de la filiala exportatoare Gazprom Export la holdinguri noi, ce vor ţine direct de compania mamă şi vor fi specializate separat în domeniul comercializării, respectiv al transportului şi depozitării gazelor.
Prima ţară vizată ar fi Germania, cel mai important partener al Gazpromului.
Decizia pare să consemneze eşecul Moscovei în a determina Uniunea Europeană să excepteze Gazpromul de la normele pachetului energetic III, care prevăd separarea producţiei, transportului şi comercializării gazelor, Gazpromul având activitate în toate cele trei domenii.
Măsurile de restructurare au fost anunţate, după ce pe 4 septembrie Comisia Europeană a declanşat o anchetă împotriva Gazpromului, suspectat de încălcarea legilor europene în domeniul concurenţei.
Monopolistul rus riscă amenzi de miliarde de euro, revizuirea contractelor cu partenerii europeni şi masive pierderi financiare.
Alexandr Medvedev a acuzat Comisia Europeană de jocuri de culise, prin care încearcă să obţină din partea Gazpromului reduceri ale preţului la gaze şi renunţarea la condiţionarea preţului acestora de preţul petrolului.
"În astfel de condiţii, piaţa Uniunii Europene devine cea mai puţin atractivă pentru investiţii în comerţul cu gaze, iar Gazpromul va fi încurajat să caute noi pieţe de desfacere", a averizat Alexandr Medvedev.
Una din ele este piaţa asiatică, interesul pentru care a fost subliniat de Rusia la cel mai înalt nivel cu ocazia summitului Asia-Pacific, de la începutul lunii, de la Vladivostok.
Atunci, preşedintele Putin a acuzat Comisia Europeană că, prin măsurile împotriva Gazpromului, încearcă să obţină o reducere a preţului la gazele ruseşti şi să transfere pe umerii Rusiei o parte din obligaţiile economice privind susţinerea economiilor noilor membri UE din Europa de Est asumate odată cu aderarea acestora.