Evoluții politice în Republica Moldova
Premierul desemnat Pavel Filip a anunţat că, în cazul în care va fi votat prim-ministru, una din primele sale vizite peste hotare o va efectua la Bucureşti.
Articol de Mariana Vasilache, Radio Chişinău, 20 Ianuarie 2016, 13:51
În Republica Moldova, premierul desemnat, Pavel Filip, va cere mâine sau cel târziu vineri votul de încredere al parlamentului, iar analiştii politici de la Chişinău consideră că şansele ca acesta să fie votat sunt foarte mari.
Opoziţia socialistă şi primarul de Bălţi, Renato Usatîi, au anunţat însă proteste în preajma parlamentului pentru a bloca formarea noului guvern.
Premierul desemnat, Pavel Filip, a anunţat că programul noului cabinet este aproape finalizat, urmând să se convină asupra listei definitive a echipei guvernamentale.
El a spus că mâine sau cel târziu vineri va veni în parlament pentru a le solicita deputaţilor votul de învestitură.
Pavel Filip a anunţat că, în cazul în care va fi votat prim-ministru, una din primele sale vizite peste hotare o va efectua la Bucureşti.
Analiştii politici consideră că în actula conjunctură guvernul Filip are şanse să fie votat fără probleme.
Expertul Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale Viitorul, Cornel Ciurea, susţine că noul guvern ar fi primit deja acceptul din partea cancelariilor occidentale.
Şi analistul Ion Tăbârţă este de părere că lucrurile au fost deja aranjate şi noul guvern va primi susţinere în parlament.
Pe de altă parte, Partidul Socialiştilor, principala forţă de opoziţie din parlament, şi formaţiunea Partidul Nostru, condusă de primarul de Bălţi, Renato Usatîi, au anunţat că vor organiza acţiuni de protest în faţa legislativului în ziua în care ar urma să fie învestit guvernul pentru a bloca procesul de votare.
Noua coaliţie majoritară din parlamentul de la Chişinău este formată din 56 de deputaţi - din totalul de 101 - care reprezintă Partidul Democrat, Partidul Liberal, un grup de foşti deputaţi comunişti şi un grup de liberal-democraţi.