Egipt, revolta continuă. A zecea zi. LIVE UPDATES
Urmăriţi aici principalele evoluţii din cea de-a zecea zi a evenimentelor din Egipt care zdruncină puternic regimul condus de Hosni Mubarak.
Articol de Ionuţ Dragu, 03 Februarie 2011, 08:43
ora 21.20 - Frăţia Musulmană refuză invitaţia vicepreşedintelui Omar Suleiman de participare la dialogul putere-opoziţie
ora 19.25 - Casa Albă condamnă atacurile "sistematice" împotriva jurnaliştilor din Egipt, calificându-le drept "total inacceptabile" şi cere eliberarea "imediată" a celor arestaţi, informează AFP.
ora 18.50 - Vicepreşedintele Omar Suleiman a invitat principala forţă de opoziţie, Fraţia Musulmană, să participe la un dialog între putere şi opoziţie, informează AFP.
ora 18.35 - În Egipt, lipsa unei opoziţii cu care să negociezi, lipsa unei opoziţii care să indice o anumită cale de evoluţie politică este temerea principală a Occidentului, a spus expertul în geopolitică şi strategie, Constantin Hlihor în cadrul "Interviului serii" la Radio România Actualităţi.
Audio: Emisiunea "Interviul serii". Invitaţi expertul în geopolitică şi strategie, Constantin Hlihor şi trimisul special la Cairo, Carmen Gavrilă.
ora 18.20 - Poliţia egipteană a reţinut un angajat francez al Amensty International şi mai mulţi militanţi pentru drepturile omului la Cairo, informează AFP.
ora 18.10 - "Tranziţia de putere trebuie să înceapă acum, iar acum înseamnă ieri", a spus purtătorul de cuvânt Robert Gibbs.
O sinteză a declaraţiei purtătorului de cuvânt al Casei Albe a fost realizată de corespondentul Radio România la Washington, Doina Saiciuc.
ora 18.00 - Un străin a fost bătut până a murit în piaţa Tahrir, în centrul Cairo, anunţă AFP citând un martor ocular şi serviciile de urgenţă. Naţionalitatea victmei nu a fost încă anunţată.
ora 17.30 - Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică estimează că întreruperea internetului de către guvernul egiptean ar fi costat ţara 65 de milioane de euro.
ora 17.02 - Manifestanţii pro-Mubarak pătrund în hotelurile din Cairo în căutarea jurnaliştilor străini, informează postul de televiziune Al Arabya, citat de Reuters.
ora 15.50 - Coaliţia tinerilor militanţi prodemocraţie a respins oferta de dialog propusă de premierul egiptean şi a cerut plecarea de la putere a preşedintelui Hosni Mubarak, informează AFP.
ora 13.34 - Potrivit agenţiei Reuters, armata egipteană încearcă să separe taberele protestatarilor din centrul oraşului Cairo.
ora 13.17 - Susţinătorii şi opozanţii preşedintelui se bat cu pietre, în apropiere de piaţa Tahrir.
Video: Focuri de armă în Cairo.
ora 13.16 - The Guardian anunţă că Vodafone este acuzată că trimite mesaje susţinătorilor preşedintelui Muburak în care îi încurajează să-i "confrunte" pe opozanţii lideului egiptean.
ora 13.15 - Corespondentul Radio România la Londra, Dan Vasiliu l-a întrebat pe ziaristul egiptean, Hosni Emam, preşedintele Asociaţiei Jurnaliştilor Străini din Egipt, despre situaţia politică din această ţară.
Eventuala preluare a puterii în Egipt de către Frăţia Musulmană nu îngrijorează doar Occidentul, ci şi pe egipteni,dar temerile sunt totuşi exagerate crede ziaristul Hosni Emam.
"Nu e doar o îngrijorare a Occidentului, este şi o îngrijorare a egiptenilor. Dar cred că lucrurile sunt exagerate de către guvernele occidentale. Cel mai bine ar fi ca aceste state să fie calme şi să nu mai inflameze situaţia prin declaraţii care sunt contraproductive şi cauzează probleme, pentru că oamenii sunt foarte sensibili la orice intervenţie din afară. În momentul în care preşedintele Obama spune că vrea ca tranziţia să înceapă acum, că vrea să vadă o schimbare, lumea se poate întreba de ce nu spune acelaşi lucru şi despre Iran, spre exemplu, unde situaţia e mult mai rea decât în Egipt", afirmă ziaristul egiptean.
ora 13:10 - Potrivit corespondenţilor Al Jazeera, în oraşul Mansoura are loc un amplu protest împotriva preşedintelui Mubarak.
ora 12.59 - Jurnaliştii sunt intimidaţi şi hărţuiţi de susţinătorii preşedintelui Mubarak, transmite BBC, citând mesaje de pe platforma Twitter.
ora 12.29 - Reuters anunţă că Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, a cerut armatei egiptene să protejeze populaţia.
ora 12.13 - Potrivit France Presse, premierul egiptean susţine că guvernul este în dialog cu o parte dintre protestatarii din piaţa Tahrir.
ora 11.44 - Reuters anunţă că mai mulţi lideri europeni, între care cei ai Franţei, Germaniei şi Marii Britanii şi-au manifestat îngrijorarea faţă de situaţia din Egipt şi au cerut o tranziţie rapidă de putere.
ora 11.38 - Prim ministrul egiptean a dat asigurări că violenţele din Cairo vor fi investigate, anunţă BBC, citând un interviu acordat de acesta, la un post local de televiziune.
ora 10.58 - Televiziunea de stat egipteană anunţă că vicepreşedintele Omar Suleiman a început un dialog cu "partidele politice şi forţele naţionale".
ora 10.40 - Reporterii The Guardian transmit că suporterii preşedintelui Muburak aruncă pietre în mulţimea adunată în piaţa Tahrir.
ora 10.22 - Potrivit medicilor, citaţi de Al Jazeera, şapte persoane şi-au pierdut viaţa în timpul confruntările de peste noapte, din Cairo.
ora 10.15 - Al Jazeera anunţă noi încăierări între susţinătorii şi opozanţii preşedintelui Mubarak, aflaţi în piaţa Tahir, din centrul oraşului Cairo.
ora 9.15 - Potrivit unor surse spitaliceşti citate de trimisul nostru special în Cairo, Carmen Gavrilă, patru persoane au fost ucise de gloanţe trase din direcţia grupurilor pro-Mubarak.
Noi ciocniri au avut loc joi diminieaţă în Piaţa Tahrir din Cairo, transformată în câmp de bătaie între grupurile care îl sprijină pe preşedintele egiptean Hosni Murak şi cele care îl contestă.
Potrivit unor surse spitaliceşti citate de trimisul nostru special în Cairo, Carmen Gavrilă, patru persoane au fost ucise de gloanţe trase din direcţia grupurilor pro-Mubarak.
Numărul morţilor se ridică acum la şapte. Bilanţul încă neconfirmat a victimelor de la izbucnirea tulburărilor din Egipt, acum nouă zile, este însă de cel puţin 300.
Ministerul egiptean al sănătăţii indică cinci decese în timpul confruntărilor.
Agenţia Reuters scrie că armata a desfăşurat vehicule la locul acestor incidente din centrul capitalei.
Opozanţii regimului pregătesc pentru vineri o nouă manifestaţie proporţii în centrul capitalei Cairo.
Trimisul nostru special în Cairo, Carmen Gavrilă, a stat de vorbă cu unii dintre protestatari:
Nu este foarte clar încă rolul Frăţiei Musulmane, organizaţie considerată radical-islamistă. Cert este că reprezentanţi ai mişcării au anunţat că protestele sunt departe de a fi fost descurajate. Mohammed Mustafa, un purtător de cuvânt al Frăţiei Musulmane, mi-a spus că mişcarea nu intenţionează să renunţe la proteste şi a dat asigurări că Fraţii Musulmani nu vor puterea ca să impună apoi în Egipt legea islamică, Sharia. Mohammed Mustafa: Nu este vorba despre Frăţia Musulmană sau de vreun alt partid. Oameni obişnuiţi sunt cei care au făcut această revoluţie. Noi nu vrem la putere.
O declaraţie care contravine altora din direcţia Frăţiei Musulmane. Unii reprezentanţi au mesaje radicale în care merg până la a cere dărâmarea bisericilor creştine din Egipt şi impunerea Sharia, legea islamică, relatează din Cairo Carmen Gavrilă.
În a noua zi de tulburări a fost restabilit parţial accesul la internet, după cinci zile de întrerupere.
La fel, interdicţia de circulaţie, impusă de vineri la Cairo, Alexandria şi Suez, a fost ridicată.
Opoziţia egipteană a respins din nou o ofertă de dialog a puterii, insistând că, mai întâi, preşedintele trebuie să demisioneze.
Statele Unite au condamnat violenţele şi au cerut cetăţenilor americani să meargă la aeroport pentru repatriere.