Cât costă un telefon mobil de contrabandă în Coreea de Nord
Amnesty International a publicat un raport intitulat "Conexiune refuzată: Restricții privind telefonul mobil și informațiile din exterior în Coreea de Nord".
Articol de Ionuţ Iamandi, 09 Martie 2016, 18:36
Amnesty International a publicat un nou raport privind respectarea drepturilor omului în Coreea de Nord. Intitulat "Conexiune refuzată: Restricții privind telefonul mobil și informațiile din exterior în Coreea de Nord", raportul subliniază din nou riscurile la care se supune populația dacă nu respectă regulile draconice ale regimului.
Raportul Amnesty International arată că în Coreea de Nord, țară cu o populație de aceeași mărime cu a României, sunt trei milioane de abonați la singurul serviciu de telefonie mobilă, cel de stat. Sunt însă și nord-coreeni care recurg la alte rețele decât cea oficială, pentru a putea vorbi cu cei din familie care au fugit din țară. În acest caz, ei folosesc mobile și cartele de contrabandă din China. În condițiile în care statul a înăsprit mijloacele de urmărire a populației, scrie raportul Amnesty International, un astfel de telefon, obținut prin mituirea soldaților de la granița dintre Coreea de Nord și China, a ajuns acum să coste 500 de dolari americani.
Amnesty Internațional susține că nord-coreeanul prins că sună în Statele Unite sau Coreea de Sud cu un astfel de telefon ajunge negreșit la închisoare. Potrivit unei martore care a fugit recent din țară, în cel mai rău caz infractorul e trimis într-un lagăr de prizonieri politici, unde face ani buni de muncă silnică, iar în cel mai bun caz poposește într-o tabără de reeducare, din care, iarăși cu o mită corespunzătoare, poate ieși chiar și după unul sau doi ani.
Restricțiile în vigoare din Coreea de Nord nu vizează doar telefonia mobilă. În această țară, accesul la internet este permis unui număr restrâns de membri ai nomeclaturii, restul populației putându-se folosi de intranetul național numit "Stea Strălucitoare". Cumputerele, de fabricație nord-coreeană, puține la număr, sunt înregistrate la miliție. Materialele descărcate de pe internet, cum ar fi muzica sau filmele sud-coreene, japoneze sau americane sunt strict interzise. De aceea, mai scrie raportul Amnesty International, primul lucru pe care îl face securitatea la o percheziție în Coreea de Nord este să taie curentul, așa încât eventualele CD-uri compromițătoare să nu mai poată fi scoase din computer și distruse de către proprietar.