Apel la calm în privinţa declaraţiilor regimului de la Phenian
Ministrul britanic de externe, William Hague, anunţă că nu au fost observate redesfăşurări ale trupelor nord-coreene.
Articol de Petruţ Hîrţescu, 07 Aprilie 2013, 15:51
Ministrul britanic al afacerilor externe, William Hague, a făcut apel la calm în condiţiile în care, potrivit informaţiilor sale, nu există semne recente privind o redesfăşurare a forţelor nord-coreene.
"Nu am văzut trupele nord-coreene repoziţionându-se sau forţele terestre redesfăşurându-se, aşa cum ne-am aştepta să constatăm în perioada ce precede un atac militar", a declarat William Hague la BBC.
"Din acest motiv, este important să rămânem calmi şi, totodată, fermi şi uniţi", a adăugat ministrul britanic de externe.
Phenianul riscă "să înceapă să creadă în propria retorică paranoică"
El a atras, totuşi, atenţia asupra "pericolului unei eventuale erori de judecată a regimului nord-coreean, precum şi asupra pericolului ca Phenianul să înceapă să creadă în propria sa retorică paranoică".
William Hague a anunţat că diplomaţii britanici nu vor fi retraşi din Phenian, după ce regimul nord coreean anunţase săptămâna trecută că nu va putea să asigure securitatea ambasadelor străine începând cu 10 aprilie, în caz de conflict.
Declaraţia lui William Hague vine după o reuniune a şefilor reprezentanţelor diplomatice la Phenian din şapte state membre ale Uniunii Europene (Germania, Marea Britanie, Suedia, Polonia, România, Republica Cehă şi Bulgaria) pentru a discuta despre situaţia din peninsula coreeană.
Până în prezent, niciuna dintre aceste ţări nu a decis să-şi evacueze diplomaţii.
Germania consideră "inacceptabil" anunţul Phenianului
Ministrul german al Afacerilor Externe, Guido Westerwelle, a avertizat Coreea de Nord că trebuie să asigure securitatea ambasadelor.
"Ministrul de Externe a reiterat că orice termen limită după care Coreea de Nord nu va mai putea asigura securitatea ambasadelor este inacceptabil", se arată într-un comunicat al ministerului german de externe, publicat după o convorbire telefonică între Guido Westerwelle şi reprezentantul Berlinului la Phenian.
Guido Westerwelle a anunţat că ambasada germană la Phenian lucrează în continuare, precizând însă că securitatea sa este evaluată în permanenţă.
Activitatea ambasadei României la Phenian continuă
Şi ministerul român de externe(MAE) anunţă că activitatea misiunii diplomatice române la Phenian continuă.
În prezent în Ambasada de la Phenian se află 12 persoane, diplomaţi, personal auxiliar şi familiile acestora.
Cu excepţia personalului ambasadei, în Coreea de Nord nu există alţi cetăţeni români, precizează MAE.
Ministerul de externe anunţă că monitorizează atent evoluţiile din Peninsula Coreeană şi evaluează permanent securitatea ambasadei României la Phenian.
De asemenea, MAE arată că se află în permanent contact cu partenerii din UE care au reprezentare diplomatică la Phenian, în vederea menţinerii unor "linii de conduită comune".
Declaraţiile Phenianului, "o piesă veche de teatru" pentru sud-coreeni
Video: Material de propagandă al armatei nord-coreene. Sursa: youtube.com
În februarie, atunci când armata nod-coreeană a procedat la al treilea test nuclear, cea mai populară căutare pe site-urile de intrnet coreene era "Innisfree" - un produs cosmetic foarte la modă în perioada respectivă, potrivit AFP.
Iar atunci când Phenianul s-a declarat în "stare de război" cu Seulul, la 30 martie, discuţiile online se se concentrau pe o emisiune de televiziune în care starul muzicii pop Seo In-Guk spăla căpşuni.
Această relativă indiferenţă este atribuită de reprezentantul unui site consacrat reţelelor sociale, în parte, plictiselii.
"Nu pentru că nu vorbim despre Coreea de Nord. Vorbim. Dar există şi alte subiecte de conversaţie, iar acestea sunt cele care se impun", spune el.
În 1994, când un negociator nord-coreean a ameninţat că îneacă Seulul într-o "mare de foc", populaţia s-a panicat, golind magazinele pentru a face stocuri de alimente.
De atunci,"marea de foc" a devenit un fel de şablon al propagandei nord-coreene şi nu mai are efectul original, mai scrie AFP.
"Transformarea inamicului în cenuşă" sau "aruncarea în cuptor" sunt variante la fel de ineficiente.
"Vorbesc despre acest lucru cu pacienţi şi colegi", declară un medic din Seul.
"Dar nu intru în panică. Este ca şi cum m-aş bucura de o piesă veche de teatru", adaugă el.