Africa de Nord şi Orientul Mijlociu, o nouă zi a protestelor
Mai multe ţări din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu au traversat o nouă zi de proteste. Manifestanţii cer reforme şi măsuri împotriva corupţiei şi a şomajului.
Articol de Paul Poteraşi, 26 Februarie 2011, 18:12
Mai multe ţări din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu traversează o nouă "zi a furiei", cerând reforme şi măsuri împotriva corupţiei şi a şomajului, potrivit France Presse.
Libia
Confruntările continuă în Libia, în timp ce hotărârea opozanţilor de a-l înlătura de la putere pe colonelul Muammar Kadhafi nu a slăbit, iar liderul libian menţine în continuare controlul în capitala Tripoli.
"Se pare că Muammar Gaddafi nu mai controlează situaţia", a apreciat premierul italian, Silvio Berlusconi, criticat în trecut pentru că l-a primit cu fast pe liderul libian.
În cursul nopţii, în unele cartiere din Tripoli, au fost auzite din nou focuri de armă.
Acest lucru are loc în timp ce regiunea orientală petroliferă este în mâinile opoziţiei armate, care instaurează o nouă administraţie.
Yemen
Lideri tribali importanţi şi-au anunţat ralierea la mişcarea de contestare a preşedintelui Yemenului, Ali Abdallah Saleh, în timp ce adevărate scene de război au avut loc în Sud, unde s-au înregistrat trei morţi, potrivit France Presse.
Această raliere, după cea a opoziţiei parlamentare şi a rebelilor şiiţi din nord, extinde şi mai mult cercul contestatarilor regimului lui Saleh, aflat la putere de 32 de ani.
Bahrain
Oficiali din cadrul opoziţiei au afirmat că "dialogul naţional" care ar trebui să scoată regatul din criza în care a plonjat de aproape două săptămâni nu a început încă, în aşteptarea unor "clarificări" din partea guvernului.
Mii de manifestanţi au defilat sâmbătă la Manama, scandând "pleacă Hamad", regele Bahrainului, Hamad ben Issa Al-Khalifa, la o zi de la un marş cu participare masivă care cerea plecarea guvernului.
Tunisia
Douăzeci şi unu de poliţişti au fost răniţi şi cel puţin trei comisariate au fost incendiate sau jefuite în timpul confruntărilor de vineri cu manifestanţii care au atacat ministerul de interne în plin centrul Tunisului, a anunţat sâmbătă ministerul.
Peste 100.000 de persoane, mobilizate prin intermediul Facebook, au cerut în cursul zilei de vineri, plecarea guvernului de tranziţie condus de Mohammed Ghannouchi, aceasta fiind cea mai mare manifestaţie din Tunis, de la înlăturarea preşedintelui Ben Ali, la 14 ianuarie.
Iordania
Opoziţia iordaniană a decis să îşi intensifice mişcarea de contestare, acuzând sâmbătă guvernul de "lipsă de seriozitate" în reforme, la o zi de la cea mai mare manifestaţie din capitală de la începutul protestelor, în ianuarie.
Douăzeci şi cinci de activişti politici au decis să campeze pe parcursul nopţii de vineri spre sâmbătă în piaţa Primăriei, începând o contestare care, susţin ei, "va continua până la realizarea reformelor".
Algeria
Aproximativ 100 de manifestanţi care cereau o schimbare politică în Algeria au fost blocaţi sâmbătă de poliţie, imediat ce au sosit în centrul Algerului.
Preşedintele Partidului pentru Cultură şi Democraţie (RCD), deputatul Said Sadi, s-a văzut încercuit de forţele de ordine în Piaţa Martirilor, înainte de începerea marşului.
Forţele de ordine au reuşit să respingă manifestanţii până spre malul mării.
Egipt
Armata egipteană şi-a prezentat scuze după confruntările din cursul nopţii dintre militari şi manifestanţi în Piaţa Tahrir din Cairo, dar militanţii au făcut apel la organizarea unor noi reuniuni, sâmbătă, pentru denunţarea violenţelor.
La scurt timp după miezul nopţii, poliţia a încercuit câteva sute de manifestanţi şi i-a dispersat cu lovituri de baston şi cu arme cu electroşocuri, potrivit unui oficial din cadrul serviciilor de securitate şi martorilor oculari.
Iran
Site-urile opoziţiei reformatoare iraniene au făcut apel la noi manifestaţii la 1 martie, pentru a protesta faţă de plasarea "ilegală" în arest la domiciliu a doi dintre principalii săi lideri, Mir Hossein Moussavi şi Mehdi Karoubi.
Irak
Ghidul spiritual al comunităţii şiite, Marele ayatollah Ali Sistani, a cerut suprimarea avatajelor de care se bucură oamenii politici irakieni, la o zi de la manifestaţiile soldate cu 16 morţi, potrivit France Presse.