Creşterea economică a României, "peste previziuni"
Moody's a revizuit prognoza de creştere economică a României de la 1,2% la 2,3% pentru 2010.
Articol de Sorin Solomon, 19 Ianuarie 2010, 14:06
Recesiunea este aproape de sfârşit, iar economia României va începe din nou să crească în trimestrul al doilea al acestui an.
Economia va înregistra o expansiune de 2,3% a PIB, anticipează analiştii agenţiei de rating Moody's, care au modificat astfel prognoza anterioară de creştere economică, de 1,2%.
Creşterea economică va începe din perioada aprilie-iunie, după şase trimestre consecutive de contracţie a PIB raportat la trimestrul anterior.
"Exporturile s-au stabilizat, iar accesul la lichiditate de pe piaţa locală s-a ameliorat în ultimele câteva luni, ceea ce ar trebui să vină în sprijinul relansării economice pe parcursul acestui an", se arată într-o analiză Moody's.
Totuşi, agenţia de evaluare financiară se aşteaptă la o economie "lentă" pentru următorii câţiva ani, influenţată de încetinirea dinamicii de afaceri pe marile pieţe europene, dar şi de creşterea mai slabă a creditului.
Moody's anticipează restrângerea deficitului bugetar la 6,3% din PIB, scăderea deficitului de cont curent la 3,5% din PIB şi reducerea ratei anuale a inflaţiei la 3,5%.
Guvernul şi FMI mizează pe o creştere economică de 1,3% în acest an, iar una dintre condiţiile impuse în acordul de finanţare externă cu instituţiile financiare internaţionale este reducerea deficitului public la 5,9% din PIB.
BNR ţinteşte încadrarea inflaţiei în intervalul 2,5 - 4,5% în 2010 şi estimează că rata anuală se va situa la 2,6%.
Guvernul dispune de suficient sprijin în Parlament pentru a lua măsuri în vederea reducerii deficitului bugetar şi implementării reformelor structurale, consideră analiştii Moody's.
Natura slabă şi divizată a coaliţiei de guvernare ar putea limita reformele, iar declanşarea alegerilor anticipate rămâne o posibilitate, se arată în studiul agenţiei de rating.
Programul de finanţare externă a României de la FMI şi UE ar putea lua sfârşit înainte de termen dacă guvernul va reuşi să acceseze suficientă finanţare din piaţă, anticipează analiştii agenţiei de rating Moody's.
România are în derulare un acord stand-by pe doi ani cu FMI, pentru 12,95 miliarde euro, care a intrat în vigoare în luna mai a anului trecut.
Pachetul total de finanţare externă, de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi Banca Europeană Reconstrucţie şi Dezvoltare, are o valoare de 19,95 miliarde euro.
Moody's este singura mare agenţie internaţională de rating care nu a retrogradat România din categoria emitenţilor cu recomandare de investiţii în cea speculativă, "junk".
Agenţia atribuie României ratingul "Baa3", cu perspectivă "stabilă".