UE, mai mulți bani pentru combaterea încălzirii globale
Uniunea Europeană şi-a mărit cu peste 20% contribuţia financiară la combaterea schimbărilor climatice, spune comisarul european pentru Schimbările Climatice şi Energie.
Articol de Laurenţiu Văduva, 04 Noiembrie 2016, 08:50
Uniunea Europeană măreşte sprijinul financiar acordat ţărilor în curs de dezvoltare în combaterea schimbărilor climatice şi este determinată să-şi respecte în continuare angajamentele asumate pentru încetinirea încălzirii globale.
Anul trecut, Uniunea Europeană, Banca Europeană de Investiţii şi statele membre au oferit 17,6 miliarde de euro pemtru a ajuta ţările în curs de dezvoltare să facă faţă eforturilor financiare de combatere a încălzirii globale.
Acordarea sumei a fost recent confirmată de Comitetul Economic şi Financiar al Uniunii.
Acest sprijin financiar demonstrează determinarea Uniunii Europene de a oferi partea sa din cele 100 de miliarde de dolari finanţare anuală promisă de statele bogate celor sărace până în anul 2020.
AUDIO: Europa la zi. Euranet Plus.
Promisiunea a fost făcută a Conferinţa ONU asupra Schimbărilor Climatice de la Copenhaga din 2009, iar Uniunea Europeană şi-a accelerat implicarea financiară înaintea Conferinţei pe aceeaşi temă de la Paris de anul trecut.
Miguel Arias Cañete, comisarul european pentru Schimbările Climatice şi Energie a arătat că şi în anul 2015, Uniunea Europeană şi-a mărit cu peste 20% contribuţia financiară la combaterea schimbărilor climatice.
Prin această creştere şi cu ajutorul unor instrumente precum Fondul European pentru Dezvoltare Sustenabilă - care are planificată cheltuirea a 20% din cele 44 de miliarde de euro pentru proiectele dedicate energiei regenerabile şi schimbărilor climatice - Uniunea Europeană îşi arată seriozitatea în ceea ce priveşte contribuţia la strângerea celor 100 de miliarde de dolari până în anul 2020 - a mai spus el.
Iar pentru comisarul pentru Afaceri Economice şi Financiare, Pierre Moscovici, aceste cifre arată încă o dată că Uniunea şi statele membre se află în fruntea eforturilor de sprijinire a ţărilor în curs de dezvoltare pentru combaterea încălzirii globale.
Intensificarea sprijinului european a fost anunţată în perspectiva apropiatei Conferinţe ONU pentru Schimbările Climatice din 7-18 noiembrie de la Marrakech, Maroc, unde se va discuta ăn mod special despre Acordului de la Paris, inclusiv pe tema unei mai bune finanţări a eforturilor statelor sărace.
Amintim că Uniunea Europeană este principalul finanţator din fonduri publice pentru statele în curs de dezvoltare în combaterea schimbărilor climatice, furnizând aproximativ o treime din totalul fondurilor globale acordate domeniului.
În perioada 2014-2020, cel puţin 20% din bugetul Uniunii Europene va fi folosit în proiecte de combatere a schimbărilor climatice.