UE a lansat cel mai mare program civil de robotică din lume
Comisia Europeană, împreună cu 180 de companii şi organizaţii de cercetare, grupate sub umbrela Asociaţiei euRobotics, au anunţat lansarea SPARC.
Articol de Victor Gheorghe, 04 Iunie 2014, 06:49
În urmă cu mai puţin de o lună de zile, Comisia Europeană prezenta o invenţie de succes, este vorba despre sistemul numit GiraffPlus, de fapt, acesta este un robot care ajută persoanele în vârstă la domiciliu.
Mai mulţi senzori sunt plasaţi atât pe corpul subiectului, cât şi în diferite locuri din casă; astfel se poate monitoriza starea de sănătate a persoanei, tensiunea arterială şi glicemia, de exemplu. În caz de nevoie, sistemul face automat legătura cu familia, prietenii şi medicii.
De asemenea, un robot dotat cu camere video poate oferi imagini permiţând aşa-numitele vizite virtuale în locuinţa persoanei asistate.
Audio: UE a lansat cel mai mare program civil de robotică din lume.
În această invenţie, Comisia Europeană a investit trei milioane de euro, iar producţia de serie este programată să înceapă anul viitor. Iniţiatorii susţin că cel puţin la început, se va merge pe metoda închirierii sistemului, astfel costurile să fie sub cele ale unui serviciu obişnuit de îngrijire la domiciliu.
Încurajată de astfel de invenţii de succes, Comisia Europeană, împreună cu 180 de companii şi organizaţii de cercetare, grupate sub umbrela Asociaţiei euRobotics, au anunţat lansarea SPARC.
Programul acoperă industria prelucrătoare, agricultura, sănătatea, transporturile, securitatea civilă şi gospodăriile. Iniţiativa face parte din eforturile Uniunii Europene de a-şi consolida poziţia pe piaţa roboticii la nivel mondial cu investiţii de 60 de miliarde de euro pe an până în 2020.
Conform estimărilor comisiei iniţiativa va crea peste 240 de mii de locuri de muncă în Europa, fiind totodată de aşteptat o creştere a cotei de piaţă la nivel mondial a Europei la 42%.
Comisia Europeană va investi 700 de milioane de euro, iar euRobotics 2,1 miliarde de euro.
Europa trebuie să fie un producător şi nu doar un consumator de roboţi. Roboţii fac mai mult decât să-i înlocuiască pe oameni.
Ei fac de multe ori lucruri pe care oamenii nu pot sau nu vor să le facă şi care îmbunătăţesc mult aspecte, cum ar fi: calitatea vieţii sau siguranţa noastră - a declarat comisarul european pentru agenda digitală, Neelie Kroes, potrivit unui comunicat al Comisiei.
Uniunea Europeană are în derulare proiectul Orizont 2020, cel mai amplu program-cadru de cercetare şi dezvoltare de până acum.
Bugetul alocat este de aproape 80 de miliarde de euro, fonduri europene care se distribuie pe o perioadă de 7 ani.
EU launches world’s largest civilian robotics programme – 240,000 new jobs expected http://t.co/GEdkDBTCH6#Automatica@roboticsEU
— Digital Agenda (@DigitalAgendaEU) June 3, 2014