CE cere statelor UE gestionarea fluxului de migranți conform planurilor
Comisia Europeană cere statelor membre să acționeze pentru a susține gestionarea fluxului de migranți conform planurilor și acordurilor stabilite.
Articol de Victor Gheorghe, 21 Mai 2016, 11:11
Comisia Europeană cere statelor membre să acționeze pentru a susține gestionarea fluxului de migranți conform planurilor și acordurilor stabilite.
Comisarul european pentru migrație, afaceri interne și cetățenie, Dimitris Avramopoulos, spune că executivul comunitar nu poate fi mulțumit de rezultatele obținute până în prezent în ceea ce privește deplasarea și reinstalarea migranților.
El a făcut un apel la statele membre să răspundă rapid la situația umanitară de urgență din Grecia și pentru a preveni orice deteriorare a situației din Italia.
AUDIO: Europa la zi. Euranet plus.
Comisarul Avramopoulos a reamintit că o gestionare legală a acestor probleme este cea mai sigură cale de a pune capăt afacerilor traficanților de persoane.
Aproximativ 1.900 de reinstalări sunt în prezent prevăzute între lunile mai și iulie 2016 cu condiția ca un număr echivalent de sirieni să fie trimiși din Grecia.
Menționarea acestei condiții face referire la mecanismul "unul pentru unul", elementul de bază al acordului dintre Turcia și Uniunea Europeană pentru a opri afluxul de migranți spre Europa. Acest acord, convenit la 18 martie, prevede trimiterea în Turcia a tuturor noilor migranți care sosesc în insulele grecești.
Pentru fiecare sirian trimis, Uniunea Europeană s-a angajat să reinstaleze un alt sirian prezent în Turcia, în limita teoretică de 72.000 de locuri. Se acordă prioritate migranților care nu au intrat sau nu au încercat să intre fraudulos în spațiul comunitar.
Potrivit ultimului raport al Comisiei Europene, în total 19 state membre și un stat asociat au anunțat că, pentru moment, aproximativ 12.200 de locuri au fost prevăzute pentru reinstalări din Turcia. De la începutul lunii aprilie, 177 de sirieni au fost reinstalați în Uniunea Europeană din Turcia.
Suedia a primit cel mai mare număr (55), urmată de Germania (54), Țările de Jos (52), Finlanda (11) și Lituania (5).
Un număr de 723 de cereri au fost deja aprobate și sunt în așteptarea unui transfer spre șapte țări din Uniunea Europeană, potrivit documentului executivului european, care preconizează că 1.900 de sirieni vor fi primiți până în luna iulie a acestui an.