Piaţa unică digitală, "până la sfârşitul anului 2015"
La Vilnius are loc o conferinţă menită să găsească soluţiile potrivite pentru a răspunde la diverse provocări privind piaţa unică digitală.
Articol de Adriana Leu, 06 Noiembrie 2013, 12:17
Piaţa unică digitală se află miercuri în centrul atenţiei la Vilnius, unde are loc o conferinţă menită să găsească soluţiile potrivite pentru a răspunde la diverse provocări.
În urmă cu mai puţin de două săptămâni, şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au convenit la Bruxelles, într-un summit, ca o piaţă unică digitală să fie pusă în practică până la sfârşitul lui 2015.
La conferinţa de miercuri, numită "Modelarea economiei digitale în cadrul unei pieţe unice a Uniunii Europene fără bariere", discuţiile se vor axa pe provocările la care va trebui aceasta să răspundă vis-a-vis de unele iniţiative legislative comunitare şi de probleme ce ţin de politicile în domeniul informatic.
Audio: Piaţa unică digitală, "până la sfârşitul anului 2015".
Discuţiile pe marginea celor mai importante întrebări legate de economia digitală şi societatea informaţională vor deschide calea care îi va ajuta pe factorii de decizie să implemeteze măsurile necesare pentru a fi obţinute cele mai bune rezultate.
Pe durata conferinţei se intenţionează abordarea zonelor problematice ale pieţei unice digitale, care nu sunt legate doar de agenda digitală a Uniunii Europene ci şi de priorităţile anunţate de preşedinţia lituaniană: dezvoltarea competenţelor digitale - o precondiţie a economiei digitale şi a dezvoltării pieţei muncii, precum şi încurajarea accesului femeilor în domenii ce ţin de dezvoltarea digitală.
O altă prioritate a Lituaniei este armonizarea relaţiei dintre statele incluse în piaţa unică digitală şi vecinii parteneriatului estic, dar şi implementarea unor sisteme care să conducă la guvernări eficiente.
Tot la Vilnius, peste 5 000 de cercetători, inovatori, anteprenori şi politicieni se reunesc, până vineri, la iniţiativa Comisiei Europene şi a preşedinţiei lituaniene a Uniunii Europene şi vor discuta despre programul cadru european pentru Cercetare şi Inovare "Orizont 2020".
Cu accent sprijinirea Întreprinderilor Mici si Mijlocii care au potenţial de inovare, programul dispune de un buget de peste 70 de milioane de euro şi este un instrument ce îşi propune consolidarea poziţiei Uniunii Europene în domeniul ştiinţei, dar contribuie şi la abordarea provocărilor globale.