Vine primăvara! Primul semn, Mărţişorul
Tradiţia mărţişorului este o moştenire românească veche de mii de ani.
01 Martie 2010, 16:16
Cuvântul "mărţişor" are origini latine şi este numele popular al lunii martie.
Simbolul şnurului realizat din cele două părţi răsucite a fost iniţial folosit de daci înainte ca românii să-i cucerească. Pe acea vreme şnurul era alcătuit din alte două culori: alb şi negru. Culoarea neagră reprezenta lâna neagră dată de Baba Dochia nurorii sale, şi simboliza întunericul iernii, iar partea albă simboliza lumina primăverii. Lâna s-a schimbat, conform legendei, din negru în alb prin sacrificiul fetei. Din această cauză partea roşie din mărţişor reprezintă sângele şi sacrificiul, şnurul schimbându-şi culorile din negru cu alb în roşu cu alb.
În prima zi a lunii martie, mamele legau de încheieturile copiilor un şnur alb-roşu sau alb-negru de o piatră de rău găurită sau de o monedă de argint.
Cei mici le purtau până la înflorirea pomilor şi o agăţau apoi de crengile lor pentru a avea noroc şi sănătate. După trecerea timpului, mărţişorul a migrat la oraş, unde a fost transformat într-un cadou simbolic oferit doamnelor.
Cu toate acestea, acum, în unele zone şi bărbaţii primesc mărtişoare. Despre tradiţiile populare ale Mărţişorului aflăm de la colegii noştri, Gheorghe Zavelea şi Adrian Marchiş.