Practica, necesară pentru formarea tinerilor
Radio România Actualităţi vă informează ce noutăţi aduce legea educaţiei si ce păreri au părţile implicate în procesul de învăţământ.
03 Martie 2011, 18:05
Conceptul de practică reprezintă la această dată, cu certitudine, un deziderat în documentele oficiale. Există o legislaţie stufosă care reglementeză practica, aceasta nu se desfăşoară ritmic şi nu este organizată în toate instituţiile de învăţământ.
Legea educaţiei naţionale prevede obligativitatea efectuării practicii atât în sistemul de învăţământ preuniversitar, cât şi în cel universitar. Stagiile de pregătire practică în cadrul filierei tehnologice sau vocaţionale, conform articolului 32 din Legea educaţiei naţionale, pot fi organizate la nivelul unităţilor de învăţământ sau la agenţii economici cu care instituţiile de învăţământ au contracte pentru pregătirea practică a elevilor. În acest context, agenţii economici, se mai arată in articolul amintit, pot beneficia de facilităţi fiscale.
Obligativitatea efectuării practicii prevăzută de Legea educaţiei vine în completarea prevederilor altor acte normative emise de Ministerul Educaţiei în ultimii ani. Astfel, potrivit prevederilor Legii 258 din 2007, agentul economic poate primi o subvenţie, un stimulent deci, pentru că primeşte elevi sau studenţi la practică.
Iar aceasta se raportează la costul per elev sau student, principiu stabilit de Legea educaţiei naţionale. La această dată, mulţi dintre agenţii economici acceptă elevi şi studenţi la practică chiar dacă până acum nu au primit subvenţia sau nu cunosc prevederile legii care permite acordarea acesteia. Cu mai multe lămuriri, Cristina Iliescu.