Dezbaterea proiectului de modificare a prevederilor privind pensionarea magistraților
La Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților este în desfășurare dezbaterea asupra proiectului de modificare a prevederilor privind pensionarea magistraților.

Articol de Radio România Actualităţi, 22 Aprilie 2025, 18:16
La Comisia pentru muncă a Camerei Deputaților este în desfășurare dezbaterea asupra proiectului de modificare a prevederilor privind pensionarea magistraților. Documentul a fost avizat negativ de Consiliul Superior al Magistraturii, care a atras atenția că ar putea urma un val de pensionări din sistem, însă marți în Parlament, a primit un aviz favorabil în Comisia pentru buget.
Despre discuțiile din Comisia pentru muncă are detalii reporterul RRA Cătălin Purcaru: ”În scurt timp este așteptat raportul asupra actului normativ care prevede că de la 1 ianuarie anul viitor judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituțională, magistrații asistenţi de la Înalta Curte de Casație și Justiție și de la CCR, precum și personalul de specialitate juridică pot beneficia de pensie de serviciu dacă au o vechime de minimum 25 de ani în aceste funcții și condiția de vârstă de cel puțin 48 de ani.
De asemenea, se prevede să se atingă eșalonat vârsta de 65 de ani la pensionare pentru magistrați până în anul 2045. În prezent, procurorii și judecătorii se pot pensiona indiferent de vârstă dacă au 25 de ani de vechime. Deputații USR au atras atenția că există riscul ca proiectul să fie declarat neconstituțional și ca atare au propus mai multe amendamente. Între acestea, o creștere a vârstei de pensionare echilibrată, în trepte egale, câte nouă luni pe an.
Ei au mai propus ca pensiile magistraţilor să fie cel mult egale cu indemnizația de încadrare netă din ultima lună de activitate, fără să fie luate în calcul alte venituri rezultate din sporuri sau bani pentru concediul neefectuat. Și o ultimă precizare: până acum, amendamentele USR au fost respinse prin vot.”
Ulterior, raportul Comisiei pentru muncă va ajunge în plenul Camerei Deputaților./editor Florin Lepadatu/