Noul statut al elevilor
Statutul elevilor este primul document ce reglementează atât drepturile, cât şi obligaţiile elevilor.
Articol de Izabela Aivăncesei, 27 Septembrie 2016, 13:59
Statutul elevilor este primul document ce reglementează atât drepturile, cât şi obligaţiile elevilor.
Noul statut al elevilor din școlile de stat, private și confesionale prevede interzicerea mustrării elevilor de către cadrele didactice în faţa colectivului clasei. Potrivit reglementărilor este interzisă mustrarea copiilor în faţa clasei, precizare deloc nouă, atitudinea fiind consemnată și în legislațiile vechi ale școlii românești.
Specialiștii consideră formularea incompletă și insuficient de bine înțeleasă, în termenii limbajului de lemn, al vechilor documente școlare.
Mustrarea este un termen arhaic, cuvântul a mustra înseamnă a apostrofa,a certa, a învinovăți, a crea o emoție negativă, evidențierea în fața clasei. Într-un document juridic, cum e și statutul elevului, e exclusă terminologia psiho-pedagogică, termenul generic mustrare și poate veni cu un evantai destul de larg în interpretări.
Deşi pregătirea unui dascăl implică neadoptarea unei astfel de atitudini, practica de la catedră dovedeşte că elevul român este în continuare rușinat, blamat. Pedagogii consideră că formularea din statut nu va induce acest tip de comportament și mustrarea abuzivă va dispărea, ci nepregătirea psihologică a profesorului.
În alte sisteme de învățământ sunt stricte regulile și sunt prevenite aceste discuții, când comportamentele sunt în afara regulilor societății, micile devieri, se intervine prin consiliere atât pentru familie, cât și pentru respectivul elev, nu atât pentru a învinovăți, cât pentru a lua din pripă amploarea unui comportament inadecvat. Psihologii trag un semnal de alarmă în privinţa etichetării în perioada şcolară, ca urmare a acestui fapt determină reacţii agresive şi abuz emoţional.