Crişan Muşeţeanu
"Gânditorul de la Hamangia" şi fratele său, mai puţin cunoscut, "Gânditorul de la Târpeşti", în cuvintele directorului Muzeului Naţional de Istorie a României.
Articol de Mihaela Helmis, 18 Mai 2010, 08:28
Vatra vechii Europe, leaganul civilizaţiei umane, situată în zona Carpaţilor şi a Vaii de Jos a Dunarii, începe să fie recunoscută ca atare pe o scară din ce în ce mai mare. Din noiembrie 2009, a fost deschisă la New York o expoziţie care înfăţişează semne uluitoare ale culturilor aparţinând acestei zone. În vitrinele expoziţiei intitulate "Lumea pierdută a Europei. Valea Dunarii 5000-3500 înainte de Christos", ce va fi deschisă începând de azi şi la Oxford, în Marea Britanie, sunt adăpostite peste 250 de artefacte, duse acolo din muzee din România, Bulgaria şi R. Moldova .186 provin din patrimoniul arheologic autohton şi dintre aceste simboluri - două sunt de o valoare artistică excepţională: celebrul "Gânditor de la Hamangia" şi fratele său, mai puţin cunoscut, "Gânditorul de la Târpeşti", modelat de creatorii Culturii Cucuteni.
Despre toate acestea, dar şi despre pasiunea pentru profesia de istoric a domnului Crişan Muşeţeanu - director al Muzeului Naţional de Istorie a României, despre importanţa acestei prezenţe în occident, aflaţi astăzi la emisiunea Semnaturi Celebre. Realizator: Mihaela Helmis.
Audio: