Consultant somelier în România
O meserie despre care Frédéric Vigroux vorbește cu multă pasiune
Articol de Sorina Man, 30 Septembrie 2014, 11:34
Meseria de somelier a fost atestată în 1318, printr-o ordonanță regală, de către Philippe al V-lea al Franței, definind acea persoană care răspunde de alegerea bucatelor și a băuturilor la curtea unui nobil.
La curțile voievozilor și ale boierilor de la noi, un rol apropiat îl aveau paharnicii. Ei se ocupau de vii, de crame, de păstrarea vinurilor și achiziționarea de noi soiuri.
Profesia de somelier a fost admisă în nomenclatorul meseriilor din România abia in 1997. Este încă o breaslă mică și în curs de afirmare.
Stăpânirea artei vinului este completată și de arta comunicarii, dupa cum a aflat Sorina Man de la un tânăr somelier francez, Frédéric Vigroux, care derulează de câțiva ani o afacere în România.
(In fotografie: Frédéric Vigroux, consultant-somelier)
AUDIO: