Trafic cu embrioni umani în România
Peste 60 de persoane sunt cercetate de către procurorii DIICOT pentru trafic embrionar uman
Articol de Marilena Frâncu, 20 Iulie 2009, 16:13
Procurorii DIICOT au audiat duminică peste 60 de persoane şi au reţinut trei, într-o anchetă la Clinica de Chirurgie Estetică şi Fertilizare in Vitro "Sabyc" din Bucureşti. Potrivit Agerpres, cupluri din străinătate, care nu puteau avea copii, veneau în România pentru inseminare in vitro contra unor sume ce oscilau între 10.000 şi 15.000 de euro.
Clinica privată funcţionează de 10 ani şi sute de mii de cupluri din ţară sau din străinătate au solicitat proceduri de fertilizare în tot acest timp. Directorul Agenţiei Naţionale de Transplant, Victor Zota, susţine că nu există acreditare pentru fertilizarea in vitro decât de o săptămână. El mai spune că această unitate a avut un dosar depus la ANT în urmă cu trei ani, dar la celelalte inspecţii care au fost făcute anterior inspecţiei de lunea trecută, nu au corespuns criteriilor pentru acreditare. Întrebat cum este posibil ca această clinică să funcţioneaze de mai bine de 10 ani, Victor Zota consideră problema una mai delicată, deoarece nu a existat o bază care să reglementeze foarte clar această activitate. "O dată cu anul 2006, avem o lege foarte clară, nişte criterii foarte selective de acreditare a acestor centre. Este cea mai restrictivă şi cea mai severă lege care există la ora actuală în Europa. Este singura lege care pedepseşte asemenea activităţi ilegale cu închisoare."
Agenţia Naţională de Transplant nu poate lua nicio măsură în acest caz, respectiv retragerea acreditării, întrucât sunt îndeplinite criteriile tehnice referitoare la aparatură, logistică şi personal. Zota menţionează că activitatea clinicii va fi închisă doar dacă poliţia consideră că acolo se desfăşoară o activitate criminală. "Eu nu am de ce s-o închid, ca şi local, ca şi personal care lucrează acolo, ca şi procedură care se face. Ea este perfect compatibilă cu legislaţia actuală. Faptul că ei oferă nişte bani pacientelor, asta nu mai intră în sfera noastră de activitate."
Donarea de ovule se supune, din punct de vedere legal, aceloraşi condiţii ca în cazul donării de ţesuturi sau celule. În cazul unui donator viu, avizul este dat de o comisie de avizare, iar donarea trebuie să fie voluntară, benevolă şi neremunerată.