Summitul pentru pace din Elveţia s-a încheiat
Liderul ucrainean a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că trebuie oprit fie prin mijloace militare, fie prin mijloace diplomatice.
Articol de Radio România Actualităţi, 17 Iunie 2024, 23:07
Kievul poate începe oricând discuţii de pace cu Rusia, dacă Moscova se va retrage de pe tot teritoriul ucrainean, a declarat preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski la încheierea summit-ului pentru pace din
Elveţia desfăşurat în weekend.
Liderul ucrainean a insistat că preşedintele rus Vladimir Putin nu va pune capăt războiului şi că trebuie oprit fie prin mijloace militare, fie prin mijloace diplomatice. Între timp a sosit şi răspunsul Moscovei, după cel mai important forum de pace pentru Ucraina.
Radu Dobriţoiu semnează următoarea sinteză: Apreciat de Kiev o reuşită din perspectiva numărului de ţări şi organizaţii participante, summitul pentru pace din Elveţia s-a încheiat cu adoptarea unei declaraţii comune semnată de 83 dintre cele 90 de state prezente. Documentul reafirmă principiile suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a tuturor statelor, inclusiv Ucraina. Comunicatul cere eliberarea tuturor prizonierilor de război, precum şi a copiilor ucraineni deportaţi ilegal.
A venit şi reacţia Moscovei."Dacă vorbim despre rezultatele acestei întruniri, ele tind spre zero", a declarat purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus Vladimir Putin, Dmitri Peskov. În opinia acestuia, mulţi dintre participanţii la conferinţă au înţeles că orice discuţie serioasă nu are viitor fără prezenţa Rusiei. În ce-l priveşte pe preşedintele Putin, acesta rămâne deschis dialogului şi discuţiilor serioase şi substanţiale, a mai spus Peskov. El a adăugat că iniţiativa de pace a lui Putin a rămas pe ordinea de zi şi a reafirmat poziţia Moscovei că este deschisă dialogului.
Vladimir Putin a declarat săptămâna trecută că Rusia este dispusă să pună capăt războiului, dar a stabilit condiţii pentru Ucraina: renunţarea la ambiţiile sale de a intra în NATO şi retragerea trupelor din patru regiuni revendicate de Rusia pe care Kievul le-a respins ca fiind echivalente cu capitularea.
Agenţia oficială rusă TASS l-a citat astăzi pe şeful serviciilor secrete ruse Serghei Narîşkin care a subliniat că, dacă vor fi respinse condiţiile lui Putin, acestea vor fi înlocuite cu termeni mai duri decât cei propuşi în prezent. În al treilea an al războiului, Rusia controlează aproape o cincime din Ucraina şi a avansat treptat pe mai multe fronturi din februarie acest an.