Veste anti-glonţ, "produse de viermi de mătase"
Fibrele de mătase produse de viermii modificaţi genetic vor putea fi folosite în textile, ca bandaje pentru victimele arsurilor şi pentru conceperea de veste anti-glonţ.
Articol de Paul Poteraşi, 04 Ianuarie 2012, 11:54
Cercetătorii americani au reuşit să creeze viermi de mătase modificaţi genetic pentru a produce mătase mult mai puternică, transmite BBC.
Oamenii de ştiinţă americani speră că această reuşită va conduce la crearea unor noi fibre ce vor putea fi folosite în textile, ca bandaje pentru victimele arsurilor şi pentru conceperea de veste anti-glonţ.
Cercetătorii de la Universitatea din Wyoming au scris în jurnalul PNAS că scopul lor este acela de-a produce viermi de mătase care să aibă mătasea de o duritate similară cu cea a pânzei ce păianjen.
În termeni de duritate, mătasea de păianjen este mult mai pternică decât oţelul.
Cercetătorii au încercat să obţină o astfel de mătase de zeci de ani.
Dar este nerentabil să creşti păienjeni pentru a comercializa mătasea lor deoarece aceştia produc o cantitate insuficientă plus că au o afinitate de-a se mânca între ei.
În schimb viermii de mătase sunt uşor de crescut şi produc o cantitate vastă de mătase, dar materialul acesta este mai fragil.
Oamenii de ştiinţă au încercat de mulţi ani să combine cele mai bune lucruri de la cele două specii pentru a produce cantităţi industriale de mătase puternică prin transplantul de gene de la păianjeni la viermi.
Dar viermii modificaţi genetic care rezultau până acum nu produceau destulă mătase puternică.
Acum, graţie unei noi tehnici concepute de Dr. Donald Jarvis, de la Universitatea din Wyoming, viermii de mătase transgenici au produs fire cel puţin la fel de dure ca mătasea de păianjen.
"Mătasea de păianjen prezintă un potenţial imens, fiind un biomaterial cu numeroase aplicaţii. Creşterea în captivitate a păianjenilor nu este posibilă, astfel că trebuie găsită o altă cale pentru a produce mătase de păianjen.
"Firele de mătase pot fi folosite pentru suturi, pentru conceperea de ligamente artificiale, tendoane, microcapsule şi pentru multe alte aplicaţii medicale", a precizat Dr. Jarvis de la Universitatea din Wyoming.
Doctorul susţine că viermii de mătase sunt principala sursă de mătase folosită pentru suturi, dar mătasea de păianjen prezintă proprietăţi superioare, fiind ideală pentru procedurile care necesită suturi mai fine, precum operaţiile chirurgicale oftalmologice, neurologice sau cosmetice.
"Rezultatele obţinute de echipa noastră arată că viermii de mătase pot fi modificaţi genetic pentru a produce fire compozite de mătase ce conţin proteine din mătasea de păianjen, rezultând astfel o mătase cu proprietăţi mecanice mult îmbunătăţite", a mai declarat Dr. Jarvis.