Ministrul Justiției, reacție la decizia Curții de Apel Ploiești: Alegerile se desfăşoară în continuare
Ministrul Justiției, Radu Marinescu, a precizat pentru Radio România Actualităţi că instanţa supremă trebuie să se pronunţe, însă a subliniat că actualul proces electoral pentru alegerile din 4 mai nu poate fi afectat.

Articol de Victor Caraculacu, 24 Aprilie 2025, 22:39
Curtea de Apel Ploieşti a aprobat joi o solicitare împotriva deciziei Curţii Constituţionale a României de anulare a alegerilor prezidenţiale desfăşurate anul trecut.
Anunţul a creat deja intense reacţii politice şi emoţii pe tot parcursul serii. Hotărârea acestei instanţe a fost deja atacată de Parchet, iar ministrul justiţiei, Radu Marinescu, precizează pentru Radio România Actualităţi că procesul electoral nu poate fi afectat. L-am întrebat pe ministrul justiţiei ce efecte juridice poate avea această hotărâre a Curţii de Apel Ploieşti.
Radu Marinescu: Hotărârea judecătorească a Curţii de Apel Ploieşti, care este o hotărâre de anulare a unei hotărâri a Curţii Constituţionale a României şi de suspendare a efectelor acesteia, este o hotărâre nemaiîntâlnită până în momentul de faţă în jurisprudenţa contenciosului-administrativ din România, întrucât, potrivit legii, hotărârile şi decizii Curţii Constituţionale nu sunt acte administrative şi, potrivit legii, nu sunt susceptibile de a fi atacate în contencios-administrativ. Cu toate acestea, fiind o hotărâre pronunţată de o instanţă din România, ea este susceptibilă de calea de atac a recursului şi asupra legalităţii acestei hotărâri se va pronunţa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Din punctul dumneavoastră de vedere, întregul proces electoral, alegerile ar putea fi afectate?
Radu Marinescu: În ceea ce priveşte efectele, trebuie să subliniez în primul rând aspectul cel mai important şi care a suscitat discuţii în opinia publică, desfăşurarea alegerilor nu este afectată, întrucât desfăşurare a alegerilor se bazează pe acte normative: ordonanţă de urgenţă, hotărâre ale Guvernului, acte administrative care nu au făcut obiectul unei analize de legalitate din partea instanţei de la Ploieşti, nu sunt desfiinţate sau suspendate în vreo formă sau alta, astfel încât produc efecte în continuare.
Din punctul de vedere al aplicării prevederilor constituţionale, există o contradicţie?
Radu Marinescu: Atât timp cât legea nu prevede că o hotărâre a Curţii Constituţionale a României poate să fie atacată în contencios-administrativ, eu cred că răspunsul nu poate să fie altul decât în lege. În ceea ce priveşte însă legalitatea propriu-zisă a acestei hotărâri, ea se stabileşte în mecanismul căilor de atac, astfel încât asupra ei se va pronunţa Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Hotărârea Curţii Constituţionale a României a produs efecte la momentul la care ea a fost pronunţată, au fost anulate alegerile şi s-a dispus ca Guvernul să acţioneze conform legii pentru stabilirea calendarului şi organizarea de noi alegeri, ceea ce Guvernul deja a făcut. Cu alte cuvinte, la momentul pronunţării acestei hotărâri de astăzi a Curţii de Apel Ploieşti, nu mai există efecte ale hotărârii Curţii Constituţionale care să fie suspendate. Mai simplu spus, alegerile se desfăşoară în continuare. Ca ministru al justiţiei, nu vreau să formulez aprecieri de substanţă asupra hotărârilor judecătoreşti. Repet, această chestiune o va face Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă vreau să subliniez care sunt dispoziţiile legale şi, aşa cum am arătat, legea nu prevede o cale de atac împotriva hotărârilor Curţii Constituţionale.