Tratamentul bazat pe imunoterapie împotriva cancerului cerebral
Cercetători din China şi din SUA au creat un nou sistem de administrare a medicamentelor pentru a îmbunătăţi tratamentul bazat pe imunoterapie împotriva cancerului cerebral.
Articol de Florin Lepădatu, 08 August 2022, 16:35
Cercetători din China şi din Statele Unite au creat un nou sistem de administrare a medicamentelor pentru a îmbunătăţi tratamentul bazat pe imunoterapie împotriva cancerului cerebral, informează agenţia de presă Xinhua.
Cercetătorii de la Universitatea Shandong din China şi de la Universitatea Wisconsin-Madison din Statele Unite au dezvoltat un hidrogel injectabil care conţine nanoparticule ce vizează celulele stem ale gliomurilor.
Acestea sunt considerate principalul vinovat pentru recidiva glioblastomului, o tumoare extrem de invazivă din creier, ce apare după îndepărtarea pe cale chirurgicală a tumorii iniţiale.
Nanoparticulele din acest hidrogel pot să creeze macrofage ale receptorului antigen himeric (CAR), in situ, după ce sunt injectate în cavitatea de rezecţie, potrivit unui studiu publicat în această săptămână în revista Science Translational Medicine.
Macrofagele sunt celule mari care pot să elimine substanţe vătămătoare din organism; ele se găsesc în sânge şi în ţesuturi.
Astfel de macrofage modificate pot să caute şi să înconjoare celule stem reziduale ale gliomilor în cavitatea de rezecţie prin stimularea unei reacţii antitumorale adaptate a sistemului imunitar, potrivit autorilor studiului.
Într-un studiu preclinic realizat pe şoareci, noul sistem de administrare a medicamentelor a arătat că poate să prevină recidiva post-operatorie a gliomurilor prin inducerea unei imunităţi pe termen lung împotriva tumorilor.
De asemenea, administrat împreună cu un anticorp, denumit CD47, noul hidrogel a crescut frecvenţa unor reacţii pozitive în rândul celulelor imunitare ale şoarecilor, au dezvăluit autorii studiului.
Cercetarea oferă astfel o potenţială strategie de tratament pentru amorsarea imunităţii specifice celulelor stem canceroase, cu aplicare largă la pacienţii care suferă de afecţiuni maligne recurente, necesitând însă realizarea unui studiu clinic suplimentar, a declarat unul dintre autorii săi, Jiang Xinyi, profesor la Universitatea Shandong, notează Agerpres.