FMI a înrăutăţit previziunile privind creşterea economică în mai multe ţări
Economistul şef al Fondului, Pierre-Olivier Gourinchas:"Intrăm într-o nouă eră, întrucât sistemul economic global care a funcţionat timp de 80 de ani, este resetat."

Articol de Radio România Actualităţi, 23 Aprilie 2025, 23:53
Fondul Monetar Internaţional a înrăutăţit previziunile privind creşterea economică în mai multe ţări, din cauza impactului pe care îl vor avea taxele vamale americane şi a avertizat că escaladarea tensiunilor comerciale va încetini şi mai mult avansul Produsului Intern Brut global. În cel mai recent raport privind perspectivele economiei mondiale, Fondul semnalează că, în special economiile emergente se confruntă cu înăsprirea spaţiului fiscal, pe fondul scumpirii serviciului datoriei şi a dificultăţilor de finanţare. Creşterea datoriei publice mondiale este estimată la 2,8 puncte procentuale, după o perioadă de scădere de cinci ani. Fondul le cere ţărilor să prioritizeze reducerea datoriei publice.
Din Washington, Corespondenta RRA, Doina Saiciuc a sintetizat concluziile raportului FMI:
Economia globală va scădea drastic în acest an, ca urmare a impunerii de către preşedintele Trump a celor mai mari taxe de import, în mai mult de un secol şi a incertitudinii pe care aceasta a provocat-o, a arătat ieri Fondul Monetar Internaţional. Creşterea globală va scădea la o rată anuală de 2,8 procente, cu o jumătate de procent mai puţin decât erau estimările Fondului în luna ianuarie. Este probabilă numai o timidă creştere, la trei procente în 2026, în vreme ce progresul în ce priveşte aducerea inflaţiei sub control va fi de asemenea afectat. Încetinirea economică va fi în mod special drastică pentru economia Statelor Unite, care nu va creşte anul acesta decât cu o rată de 1,8 procente, a mai arătat Fondul Monetar Internaţional.
Peisajul economic s-a schimbat rapid, a spus economistul şef al Fondului, Pierre-Olivier Gourinchas: ''Intrăm într-o nouă eră, întrucât sistemul economic global care a funcţionat timp de 80 de ani, este resetat.'' FMI a înrăutăţit estimările şi în ce priveşte creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,3 procente, cât prognozase în luna octombrie anul trecut, la 1,6 procente. Conform noilor prognoze ale FMI, după o creştere de 0,9% anul trecut, PIB-ul României se va situa la 1,6 la sută anul acesta, urmând să accelereze până la 2,8% în 2026.
Ministrul Finanţelor, Tánczos Barna, participă în această săptămână la reuniunile de primăvară ale Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional, unde, potrivit instituţiei, va reafirma angajamentul României pentru stabilitatea fiscal-bugetară.