Guvernul spaniol traversează o criză fără precedent

Articol de Radio România Actualităţi, 23 Aprilie 2025, 23:10
Guvernul spaniol traversează o criză fără precedent. Formaţiunea Sumar, partenerii de guvernare ai socialiştilor, conduşi de premierul Sanchez, ia în considerare ieşirea de la guvernare. Motivul este un contract prin care Spania cumpără din Israel armament pentru Poliţia Naţională, în ciuda poziţiei oficiale a Madridului, care critică autorităţile israeliene pentru intervenţiile din Gaza.
Corespondentul RRA Alin Petrică a transmis detalii:
Încă de la începutul conflictului din Gaza, Spania a avut o poziţie foarte critică împotriva Israelului. Pe lângă luări de poziţie oficiale şi participarea alături de Africa de Sud la acuzaţia de genocid adusă Tel Avivului, Madridul a anunţat că suspendă orice fel de relaţie comercială militară cu această ţară. Decizia are o bază legală. Printr-o lege din 2007, Spania interzice vânzarea sau cumpărarea de armament militar către şi de la entităţi care pot comite crime de război, cum ar fi atacurile împotriva civililor, crime împotriva umanităţii şi genocid. Conform poziţiei oficiale a Madridului, Israelul este în această poziţie.
Printr-un anunţ făcut pe 20 octombrie 2024, Spania şi-a informat cetăţenii şi totodată Israelul că întrerupe orice relaţie de acest tip. Însă jurnaliştii au aflat că pe 21 octombrie, la numai o zi după anunţ, Spania a semnat un contract cu două firme din Israel pentru cumpărarea de muniţie. Este vorba, mai exact, despre gloanţe destinate poliţiei spaniole. La presiunea presei, a numeroşilor protestatari pro-palestinieni şi a partidelor de extrema stângă, toate susţinătoare ale Guvernului, ministrul de Interne a spus că acest contract va fi anulat şi că a fost semnat din inerţia acordurilor verbale anterioare. Nu s-a întâmplat. Tot presa a găsit în documentele oficiale că săptămâna trecută a fost făcută plata de 5,5 milioane de euro către firmele israeliene. Aceasta reprezintă o parte din suma totală din contract.
Cronologic, au venit două reacţii foarte importante. Prima a fost a platformei de extremă stânga Sumar, condusă de vicepremierul Yolanda Díaz. Aceasta a anunţat că ia în considerare ieşirea de la guvernare, în cazul în care nu se rectifică de urgenţă gestul plăţii. A doua vine de la ministrul de interne, Fernando Grande Marlaska. El spune că Spania s-a obligat prin contract să plătească 100% penalizare în caz de anulare. Asta înseamnă că, spune ministrul Marlaska: '' Am fi plătit banii şi dacă nu am fi primit materialul. Nu este singura situaţie de acest fel.'' Tot jurnaliştii au aflat că, între timp, în lunile februarie şi martie, au mai fost semnate două contracte cu firme israeliene, e drept, cu sume mult mai mici.