Test de sânge pentru coronavirus cu rezultatul în 20 de minute
Cercetătorii australieni au inventat un test de sânge pentru coronavirus cu rezultatul în 20 de minute.
Articol de Florin Lepădatu, 17 Iulie 2020, 10:52
Oameni de ştiinţă din Australia au conceput un test care poate determina o nouă infecție cu coronavirus în aproximativ 20 de minute folosind probe de sânge, aceasta fiind prima astfel de descoperire la nivel mondial.
Cercetătorii de la Universitatea Monash au spus că testul lor poate determina dacă cineva este infectat în prezent și dacă a fost infectat în trecut.
"Aplicațiile pe termen scurt includ identificarea rapidă a cazurilor și urmărirea contactelor pentru a limita răspândirea virală, în timp ce screeningul populației pentru a determina gradul de infecție virală în comunități este o nevoie pe termen lung", au afirmat cercetătorii într-un document publicat vineri în revista ACS Sensors.
Echipa de cercetare a fost condusă de BioPRIA și Departamentul de Inginerie Chimică al Universității Monash, incluzând cercetători de la Centrul de Excelență ARC în Știință și Tehnologie Convergentă BioNano (CBNS).
Noul test, care foloseşte 25 de microlitri de plasmă din probe de sânge, caută aglutinarea sau o concentraţie de globule roșii, pe care le provoacă coronavirusul.
În timp ce testele actuale sunt utilizate pentru a identifica persoanele infectate cu coronavirus, testul de aglutinare - sau analiza pentru a detecta prezența și cantitatea unei substanțe în sânge - poate determina, de asemenea, dacă cineva a fost recent infectat, după ce infecția a trecut.
Sute de probe pot fi testate în fiecare oră, au spus cercetătorii, care speră că testul poate fi folosit și pentru a detecta anticorpi apăruţi după o eventuală vaccinare, pentru a contribui astfel la studiile clinice.
Un brevet pentru inovație a fost deja depus, iar cercetătorii caută sprijin privat și guvernamental pentru extinderea producției.
Noul coronavirus a infectat peste 13,8 milioane de oameni din întreaga lume și a ucis aproape 600.000 de când a apărut în China, la sfârșitul anului trecut.
Australia a raportat peste 11.000 de cazuri și 116 decese, relatează Reuters, preluată de Rador.