Stephen Hawking împlineşte 70 de ani
Imobilizat într-un scaun cu rotile şi aproape în totalitate paralizat, longevitatea omului de ştiinţă, diagnosticat cu scleroză laterală amiotrofică, uimeşte specialiştii, notează AP.
05 Ianuarie 2012, 20:17
Omul de ştiinţă Stephen Hawking, diagnosticat la 21 de ani cu scleroză laterală amiotrofică, aniversează sâmbătă, 70 de ani, informează Associated Press.
Întrucât cei diagnosticaţi cu această boală nu trăiesc mai mult de câţiva ani, longevitatea britanicului a uimit lumea întreagă.
"Nu am cunoscut pe nimeni care să trăiască atâţia ani cu această boală", a declarat Ammar Al-Chalabi, directorul departamentului pentru studiul afecţiunilor neuro-motorii.
El a catalogat longevitatea britanicului drept "extraordinară".
"Este neobişnuit ca pacienţii cu o asemenea afecţiune să trăiască zeci de ani, dar nu incredibil", a adăugat un profesor de neurologie.
Cu ocazia aniversării a 70 de ani, la Centrul pentru cosmologie teoretică de la Universitatea Cambridge va avea loc simpozionul cu tema "Situaţia Universului"(The State of the Universe).
În cadrul evenimentului vor lua cuvântul mai mulţi oameni de ştiinţă între care şi Stephen Hawking, care ocupă funcţia de director al centrului.
Născut în 1942, el s-a făcut cunoscut în anul 1988, odată cu publicarea cărţii "O scurtă istorie a timpului".
--fb1Lucrarea, care s-a vândut în peste 10 milioane de exemplare, a revoluţionat percepţiile moderne privind formarea găurilor negre şi a universului.
În 2009, omul de ştiinţă s-a retras din funcţia de titular al catedrei de matematică a Universităţii Cambridge, post ocupat în trecut de Isaac Newton.
Stephan Hawking deţinea această funcţie din anul 1979.
Imobilizat într-un scaun cu rotile şi aproape în totalitate paralizat, omul de ştiinţă foloseşte un sintetizator de voce pentru a comunica.
Afecţiunea de care suferă britanicul atacă celule care controlează muşchii.
Pe măsură ce boala înaintează, pacienţii îşi pierd posibilitatea de a vorbi, de a înghiţi şi a respira, de aceea doar 10% dintre bolnavi trăiesc mai mult de zece ani.
Majoritatea celor diagnosticaţi cu scleroză laterală amiotrofică au vârste cuprinse între 50 şi 70 de ani.