Sonda spaţială Rosetta loveşte astăzi cometa Chury
Prăbuşirea sondei Rosetta pe cometă este transmisă în direct de Agenţia Spaţială Europeană şi poate fi urmărită în jurul orei 13:30.
Articol de Cătălin Gomboş, 29 Septembrie 2016, 06:42
Sonda spaţială Rosetta îşi încheie vineri, 30 septembrie, o misiune de 12 ani descrisă de Reuters drept "istorică". Lansată de Agenţia Spaţială Europeană în martie 2004, sonda spaţială Rosetta a parcurs o distanţă de 6,5 miliarde de kilometri până la destinaţia sa, cometa 67 P, pe care a însoţit-o mai bine de doi ani.
Cercetătorii au decis să încheie misiunea sondei prin prăbuşirea ei controlată pe cometa 67P întrucât cometa se îndepărtează de sistemul solar. Din această cauză propulsia solară a sondei spaţiale nu va mai funcţiona în foarte scurtă vreme.
France Presse notează că misiunea sondei spaţiale a costat 1,4 miliarde de euro şi că în proiect au fost implicaţi 500 de oameni de ştiinţă.
Misiunea sondei spaţiale Rosetta a început în 1993
Agenţia Spaţială Europeană a demarat acum 13 ani misiunea Rosetta, o sondă spaţială care urma să se întâlnească cu o cometă şi să o studieze. În 2004 sonda Rosetta a pornit către cometa Churyumov-Gerasimenko, pe scurt Chury sau 67P.
Ieşirea sondei din hibernare şi întâlnirea cu cometa au avut loc conform graficului. Pe cometă a aterizat un robot desprins din Rosetta, Philae, care a retransmis pe Pământ folosind Rosetta ca releu, fotografii şi date extrem de preţioase. Robotul Philae nu şi-a îndeplinit decât parţial misiunea pentru care a fost realizat însă a reuşit să transmită date şi imagini incredibile.
Misiunea Rosetta a fost prelungită dincolo de calculele iniţiale, dar acum s-a apropiat de sfârşit. Vineri, sonda va efectua o coborâre controlată pe cometă şi va transmite ultimele date. Sonda spaţială nu a fost construită cu posibilitatea de a ateriza astfel că aproperea de cometa 67P este de fapt o prăbuşire intenţionată care va distruge Rosetta.
Ultima parte a misiunii Rosetta - prăbuşirea controlată - este transmisă în direct pe site-ul Agenţiei Spaţiale Europene (rosetta.esa.int) vineri, 30 septembrie, în jurul orei 13:30 - ora României.