Sandwich-urile mai nocive decât bănuiam
Sandviciurile consumate anual în Marea Britanie au ''acelaşi impact asupra mediului ca opt milioane de maşini'', potrivit unui studiu.
Articol de Florin Lepădatu, 25 Ianuarie 2018, 11:18
Sandviciurile consumate anual în Marea Britanie au ''acelaşi impact asupra mediului ca opt milioane de maşini'', potrivit unui studiu citat joi de Press Association.
Oamenii de ştiinţă au ajuns la această cifră după ce au studiat amprenta de carbon a 40 de tipuri de sandviciuri - preparate în casă şi preambalate - luând în calcul modul în care au fost produse ingredientele, ambalajul, dar şi deşeurile rezultate.
Echipa de cercetători de la Universitatea din Manchester a calculat dioxidul de carbon (CO 2) echivalent - o unitate standard utilizată pentru măsurarea amprentei de carbon - pe baza estimărilor British Sandwich Association potrivit căreia în Marea Britanie sunt consumate anual 11,5 miliarde de sandviciuri.
''Consumul a 11,5 miliarde de sandviciuri pe an în Marea Britanie generează, în medie, 9,5 milioane de tone de CO 2 echivalent cu utilizarea anuală a 8,6 milioane de maşini'', a declarat Adisa Azapagic, profesoară în cadrul Facultăţii de inginerie chimică şi ştiinţe analitice a universităţii amintite.
Potrivit rezultatelor cercetării, sandviciurile preambalate pentru micul-dejun care conţin ouă, şuncă şi cârnaţi au cea mai importantă amprentă de carbon generând 1.441 de grame de CO2 echivalent - cantitate similară cu cea rezultată în urma conducerii unei maşini pe o distanţă de circa 19 kilometri.
Sandviciurile care conţin carne de porc, brânză, roşii sau creveţi sunt la rândul lor considerate de cercetători surse importante de carbon.
Pe de altă parte, sandviciurile preparate în casă pe bază de şuncă şi brânză au cea mai mică valoare CO 2 echivalent.
Producţia agricolă şi procesarea ingredientelor s-au evidenţiat drept cei mai importanţi factori la amprenta de carbon a unui sandvici, contribuind cu aproximativ 37 %-67 % la cantitatea de CO 2 echivalent în cazul sandviciurilor preambalate.
La această valoare se adaugă materialul folosit la ambalare - 8,5 % din cantitatea de CO 2 echivalent - dar şi transportul şi menţinerea la rece - alte 4 %.
Echipa de oameni de ştiinţă a concluzionat că schimbarea reţetelor utilizate, a modului de ambalare şi a eliminării deşeurilor ar putea înjumătăţi amprenta de carbon a sandviciurilor, relatează Agerpres.