Robotul Philae a forat în corpul cometei
Robotul de 100 de kilograme a forat la o adâncime de 25 de centimetri în corpul cometei, o premieră în istoria explorării spaţiului cosmic.
Articol de Laurenţiu Văduva, 15 Noiembrie 2014, 08:09
Misiunea robotului Philae - ajuns miercuri pe suprafaţa unei comete aflate la 500 de milioane de kilometri de Pământ - a atins, ieri, un nou punct culminant: robotul a reuşit să foreze în corpul cometei, pentru a preleva eşantioane extrem de importante pentru oamenii de ştiinţă.
Nimeni de pe pământ nu se aştepta ca Philae să poată fora şi, cu atât mai puţin, să-şi mai poată transmite reuşita prin radio, pentru că bateriile erau pe sfârşite, iar robotul se află într-o zonă de umbră, din care nu-şi poate folosi panourile solare.
"Bună ziua Pământ! Am petrecut o noapte foarte activă pe cometă. Sunt din nou în contact cu echipa mea", a afirmat Philae, pe contul său de Tweeter, publicat de Agenţia Spaţială Europeană.
Robotul de 100 de kilograme a forat la o adâncime de 25 de centimetri în corpul cometei, o premieră în istoria explorării spaţiului cosmic, pentru că încercările anterioare au fost doar zboruri de recunoaştere.
"Această misiune este fantastică, uitaţi-vă la ceea ce a reuşit să realizeze, şi nu la ceea ce o face diferită. Este fără precedent ceea ce s-a întâmplat şi va rămâne unic!" - s-a entuziasmat Andrea Accomazzo, directorul de zbor al sondei Rosetta.
Plasarea robotului Philae pe suprafaţa unei comete a constituit o premieră în istoria spaţială.
Misiunea lui este de a preleva eşantioane ce vor oferi informaţii despre originile sistemului solar, precum şi despre apariţia apei şi a vieţii pe Pământ.
Rosettei i-au trebuit 10 ani să-l ducă pe Philae la cometa 67P/Churyumov-Gerasimenko, iar misiunea este programată să dureze cel puţin până în decembrie 2015.