Roma - a doua rugăciune publică din faţa Basilicii Santa Maria Maggiore
În Italia este doliu naţional după moartea Papei Francisc, până sâmbătă, în ziua funeraliilor suveranului pontif.

Articol de Radio România Actualităţi, 22 Aprilie 2025, 22:52
Guvernul italian a anunţat de astăzi cinci zile de doliu naţional după moartea Papei Francisc, perioadă care se va încheia sâmbătă, în ziua funeraliilor suveranului pontif, ce se vor desfăşura în Piaţa Sfântul Petru. Inclusiv ceremoniile de vineri, cu ocazia Zilei Naţionale a Italiei, care marchează eliberarea ţării de regimul fascist şi ocupaţia nazistă se vor desfăşura cu sobrietate, au anunţat autorităţile. Între timp, la Vatican, dar şi în bisericile catolice din întreaga lume au loc slujbe şi rugăciuni, iar de mâine credincioşii pot să aducă un ultim omagiu în faţa trupului neînsufleţit al Papei, ce va fi depus în Basilica Sfântul Petru, într-un sicriu deschis.
Preşedintele american, Donald Trump, va asista la ceremoniile funerare de sâmbătă, la fel şi preşedintele argentinian, Javier Milei, deşi a criticat abordările progresiste ale conaţionalului său Bergoglio. Preşedintele rus, Vladimir Putin, nu intenţionează să participe la funeraliile Papei Francisc, a anunţat Kremlinul, iar China a prezentat astăzi condoleanţe după moartea Papei Francisc şi a anunţat că doreşte să dezvolte în continuare relaţiile cu Vaticanul. În total şi-au anunţat participarea, potrivit Reuters, la funerariile de sâmbătă, 18 şefi de state şi ai Uniunii Europene, alături de ceilalţi lideri europeni. România va fi reprezentată de preşedintele interimar, Ilie Bolojan.
Corespondenta RRA la Roma, Elena Postelnicu, urmăreşte evenimentele care se derulează zilele acestea la Vatican şi transmite: La această oră, la Roma are loc a doua rugăciune publică din această seară din faţa Basilicii Santa Maria Maggiore, acolo unde sâmbătă Papa Francisc va fi înmormântat, aceasta după o altă slujbă care a avut loc cu două mai devreme în piaţa San Pietro de la Vatican. De la o zi la alta, la aceste întâlniri vin tot mai mulţi credincioşi. Mâine de dimineaţă, între orele 9:00 şi 10:30, sicriul cu trupul neînsufleţit a lui Bergoglio va fi transferat de la capela din Casa Santa Marta, unde se află la această oră, în Basilica San Pietro - Sfântul Petru, unde va rămâne expus până vineri pentru ultimul rămas bun al credincioşilor. Între timp, au fost difuzate şi transmise în întreaga lume primele imagini cu trupul Papei Francisc purtând mitra albă, veşmânt, casula roşie, şi un rozariu în mâini, un papă aşezat într-un simplu sicriu de lemn, şi nu în trei sicrie, ca predecesorii săi. În plus, el a cerut în testamentul său, scris încă din iunie 2022, să fie înmormântat în pământ simplu, fără decoraţiuni speciale, şi cu o singură inscripţie: Franciscus.
Care este moştenirea lăsată de Papa Francisc? Cu siguranţă, ultimele sale cuvinte rostite în prima zi de Paşte, cu doar două zile în urmă, cu o foarte mare greutate şi cu o voce extrem de slăbită. Fie că ne aflam în Piaţa San Pietro, fie în faţa televizoarelor, oriunde în lume, cu toţii am observat efortul pe care acest lider al Bisericii Catolice, cunoscut pentru naturaleţea şi umilitatea sa, l-a făcut în acea zi de sărbătoare importantă pentru el. Şi nu i-a fost deloc uşor doar să privească din loja centrală a Basilicii San Pietro pentru binecuvântarea Urbi et Orbi. Şi nimic nu lăsa să se întrevadă o încheiere atât de iminentă a pontificatului. Francisc nu a citit personal textul, ci a urat cu o voce uşor răguşită "Paşte fericit!", anunţând că mesajul va fi citit de maestrul ceremoniilor liturgice pontificale, arhiepiscopul Diego Ravelli. Aşa şi fost.
Papa Francisc: Cari fratelli e sorelle, buona Pasqua!
Suveranul pontif a rămas în loja centrală pe tot parcursul citirii mesajului de Paşte, un text de o foarte mare greutate, de empatie, speranţă şi solidaritate. Papa a transmis un gând puternic tuturor celor care trec prin suferinţă, la fel ca el, şi a invitat lumea să nu caute miracole spectaculoase, ci prezenţa divină în gesturile mici, în bunătate şi în lacrimile celor necăjiţi. În plus, chiar în acest ultim mesaj de Paşte a făcut un nou apel la pace, amintind că nicio pace nu este posibilă acolo unde nu există libertate religioasă sau acolo unde nu există libertate de gândire şi de exprimare şi respect pentru opiniile altora şi mai ales că nici o pace nu este posibilă fără o dezarmare adevărată. La final, după anunţarea indulgenţei plenare pentru cei prezenţi, a binecuvântat cele 50.000 de persoane din Piaţa San Pietro, pronunţând formula în limba latină. Binecuvântarea a fost întâmpinată cu aplauze prelungite şi strigăte de "Trăiască Papa". Şi în acest context, Bergoglio a vrut să întoarcă afecţiunea cu o plimbare în papamobil printre credincioşi, prima în peste două luni, un gest extraordinar, care a aprins entuziasmul credincioşilor. De multe ori, papamobilul s-a oprit pentru a-i permite suveranului pontif să binecuvânteze şi să mângâie câţiva copii, imagini extraordinare şi emoţionante, care vor rămâne şi ultimele în public ale suveranului pontif argentinian.