Reprezentanţi ai Ucrainei, Marii Britanii, Franţei şi SUA se vor întâlni mâine la Londra
Ruşii şi ucrainenii nu au mai avut convorbiri publice de pace din primele săptămâni ale invaziei ruseşti din 2022, deşi s-au mai angajat în convorbiri, în spatele scenei.

Articol de Radio România Actualităţi, 22 Aprilie 2025, 23:35
Reprezentanţii Ucrainei, Marii Britanii, Franţei şi Statelor Unite se întâlnesc mâine la Londra pentru a discuta despre soluţionarea paşnică a războiului. Anunţul a fost făcut astăzi, pe platforma X, de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski. Liderul de la Kiev a mai subliniat: "Suntem pregătiţi să avansăm cât mai constructiv posibil, la fel cum am făcut-o şi înainte, pentru a obţine încetarea focului necondiţionată, urmată de stabilirea unei păci reale şi durabile". Întâlnirea de la Londra va fi a doua după cea de la Paris, unde au fost discutate propunerile de pace americane, scrie Ukrainska Pravda. Potrivit agenţiilor de presă, Statele Unite vor fi reprezentate de secretarul de stat Marco Rubio şi de trimişii speciali ai lui Donald Trump, Steve Witkoff şi Keith Kellogg. Se pare că din partea ţărilor europene vor participa miniştrii de externe şi consilieri pentru securitatea naţională.
Ce se cunoaşte până acum despre planurile pentru discuţii ne spune, de la Washington, corespondenta RRA, Doina Saiciuc: Planul preşedintelui Trump privind un acord de pace între Rusia şi Ucraina ar include, potrivit unor oficiali ai administraţiei, desfăşurarea de forţe europene în Ucraina. "Partea grea este cum arată forţa de securitate pe care administraţia o numeşte forţă de rezilienţă. Ea este parte a garanţiilor de securitate pe care ucrainenii vor şi speră să le obţină", a spus un înalt oficial al administraţiei pentru "New York Post". El a adăugat că ar putea exista, de asemenea, o forţă separată de menţinere a păcii pentru a monitoriza o potenţială încetare a focului, forţă care ar putea fi constituită dintr-o "comisie comună de ruşi, ucraineni şi o ţară non-NATO". Forţa de menţinere a păcii nu ar intra în Ucraina decât după ce va fi fost încheiat un acord de pace.
Pe de altă parte, Rusia a făcut clar că nu va tolera nicio prezenţă militară occidentală pe teritoriul ucrainean, în vreme ce liderii occidentali argumentează că o prezenţă militară europeană ar consolida securitatea continentului şi ar ajuta la descurajarea unor agresiuni viitoare ale Rusiei. Duminică, preşedintele Trump postase pe platforma sa Truth Social că speră ca Rusia şi Ucraina să ajungă la un acord de încetare a focului până la sfârşitul acestei săptămâni. Mâine ar urma ca Statele Unite să aibă la Londra convorbiri cu oficiali ucraineni şi europeni pentru a discuta acordul de încetare a focului. Reamintesc, săptămâna trecută, Donald Trump ameninţase că va pune capăt implicării americane în negocierile de încetare a focului dacă nu va observa niciun progres. Ruşii şi ucrainenii nu au mai avut convorbiri publice de pace din primele săptămâni ale invaziei ruseşti din 2022, deşi s-au mai angajat în convorbiri, în spatele scenei.
Administraţia Trump a prezentat Ucrainei o serie de propuneri pentru încheierea conflictului cu Rusia. Între ele se numără recunoaşterea Crimeei ca parte a Rusiei şi abandonarea aspiraţiilor privind aderarea la NATO. Washingtonul ia în considerare, de asemenea, crearea unei zone neutre în jurul centralei nucleare Zaporojie, care ar putea fi plasată sub control american. The Wall Street Journal spune că oficialii americani au prezentat omologilor europeni aceste propuneri în cursul întâlnirii de la Paris de săptămâna trecută. Propunerile au fost incluse într-un document oficial care a fost înmânat ucrainenilor. Potrivit aceluiaşi cotidian, Statele Unite aşteaptă un răspuns din partea Kievului la întâlnirea de mâine de la Londra. Dacă va fi convenit un acord între Statele Unite, Europa şi Ucraina, propunerile ar urma apoi să fie avansate Moscovei. Unele dintre ele s-ar putea dovedi dificile pentru Kiev şi nu există nicio garanţie că Ucraina va accepta termenii propuşi. În ediţia de astăzi, pe de altă parte, citând un cotidian rusesc independent, Newsweek arată că Vladimir Putin i-ar putea oferi lui Donald Trump ocazia de a relua planurile privind construirea unui Trump Tower(Turn Trump) în Moscova, reînviind astfel un vis al liderului de la Casa Albă, care s-a spulberat aproape cu un deceniu în urmă.
Trump a explorat ideea construirii, în parteneriat cu guvernul sovietic, a unui Trump Tower în apropierea Kremlinului, în cursul unei vizite la Moscova, în iulie 1987. Planul a fost abandonat în ianuarie 2016, înaintea primei sale campanii pentru Casa Albă. Potrivit unor surse apropiate Kremlinului, citate de Moscow Times, oficiali ruşi au discutat despre reluarea proiectului imobiliar al lui Trump pentru a-l atrage pe preşedintele american într-un acord de restaurare a relaţiilor bilaterale.