Prima misiune spaţială, marcată în lume
"Cerul e negru, pământul e albastru", sunt cuvintele intrate în istorie rostite de Iuri Gagarin, primul om care a văzut planeta noastră din spaţiul cosmic, la 12 aprilie 1961.
12 Aprilie 2014, 14:01
Lumea întreagă sărbătoreşte sâmbătă, Ziua Mondială a Aviaţiei şi a Cosmonauticii, care îi omagiază pe cei care au trecut dincolo de limitele atmosferei terestre.
Evenimentul aminteşte de prima misiune în spaţiu, realizată pe 12 aprilie 1961 de nava sovietică Vostok 1,care îl avea la bord pe cosmonautul Iuri Gagarin.
"Cerul e negru, pământul e albastru", sunt cuvintele intrate în istorie rostite de Iuri Gagarin, primul om care a văzut planeta noastră din spaţiul cosmic.
Nava Vostok 1, lansată acum 53 de ani de pe Cosmodromul Baikonur, a zburat 108 minute în jurul, Pământului.
De atunci, Uniunea Sovietică şi Statele Unite au contribuit primele la cucerirea sapţiului.
Americanii se pot mândri cu prima aselenizare, prin misiunea Apollo 11, în 1969.
Neil Armstrong şi Edwin Buzz Aldrin devin primii oameni care paşesc pe Lună.
La fel de celebră a devenit fraza rostită de Armstrong: "Un pas mic pentru om, un pas mare petntru omenire".
China, un actor important în dezvoltarea de proiect spaţiale
Cooperarea între state s-a intensificat prin Staţia Spaţial Internaţională, proiect la care participă americanii, ruşii, japonezii, canadienii şi o agenie din cosmonauţi proveniţi din mai multe ţări europene.
În ultimii ani, China a investit sume mari şi a devenit un actor important în dezvoltarea de proiect spaţiale.
Dumitru Prunariu este primul şi singurul cosmonaut român.
În mai 1981 a participat la misiunea Soyuz 40, din programul spaţial "Intercosmos", şi a petrecut în spaţiu 7 zile, 20 de ore şi 42 de minute.
NASA testează în 2014 o farfurie zburătoare
NASA va testa la vară o farfurie zburătoare în Insulele Hawaii.
Agenţia Spaţială Americană pregăteşte primul aparat de zbor sub formă de disc, care într-o bună zi să transporte în siguranţă pe Marte echipamente grele şi poate chair oameni, transmite publicaţia "New Scientist".
Aparatul este astfel conceput, încât la intrarea în atmosferă să se umfle asemeni unui balon şi să încetinească măcar până la o viteză de două ori decât cea a sunetului.
NASA plnuieşte noi misiuni cu robot pe Marte, şi pentru această are nevoie de natete ce care să poată ajunge pe suprafaţa planetei cu un încărcături tot mai grele, fără să se prăbuşească.