Prima livadă cu pruni modificaţi genetic, la Bistriţa
Prima livadă cu pruni modificaţi genetic, la Bistriţa.
Articol de Florin Lepădatu, 31 Mai 2022, 15:39
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - La Bistriţa a fost înfiinţată prima livadă cu pruni modficaţi genetic, o premieră mondială în materie de cercetare.
Specialiştii doresc să convingă Comisia Europeană că pe viitor aceşti pruni hibrizi merită să fie cultivaţi şi pe teritoriul comunitar.
Cu ce se diferenţiază această specie faţă de prunul convenţional aflăm din materialul corespondentei RRA Cristiana Sabău: ”Staţiunea de cercetare şi dezvoltare pentru pomicultură Bistriţa lucrează de peste două decenii într-un proiect internaţional pentru obţinerea unui soi de prun rezistent la virusul Plum pox.
Directorul staţiunii, Ioan Zagrai: ”Noi am avut un proiect finanţat de Comisia Europeană cu alte şapte instituţii prestigioase din Franţa, Germania, Italia, Slovenia şi Spania, având ca obiective de cercetare evaluarea rezistenţei prunilor transgenici în condiţii enedmice, dar şi un studiu de biosecuritate. Rezultatele au arătat un nivel ridicat al rezistenţei prunilor transgenici, în condiţiile endemice din România, dar nu numai, pentru că rezultate similare au fost şi în Spania, în Cehia şi Polonia. ”
Dacă în America prunul transgenic este acceptat şi cultivat deja, în Europa încă se lucrează la dosarul de autorizare pentru Comisia Europeană.
Ioan Zagrai: ”Astfel încât să încercăm să obţinem autorizarea cultivării prunului transgenic în UE.”
Pentru a fi convingători, cercetătorii din Bistriţa au înfiinţat chiar o plantaţie cu 18 pruni transgenici.
Ioan Zagrai: ”Un obiectiv care vizează obţinerea unor hibrizi transgenici androsterili sunt hibrizi care nu au polen. Nevând polen, nu este posibilitatea polemizării dintre pruni transgenici şi prunii convenţionali. ”
Plantaţia va intra pe rod în circa doi ani. Cercetătorii spun că atunci vor demonstra că fructele obţinute nu sunt periculoase nici pentru om, dar nici pentru natură.”