Plantele "pot gândi şi memora"
Potrivit unui studiu efectuat de mai mulţi oameni de ştiinţă, plantele pot analiza şi pot lua decizii în funcţie de informaţiile stocate în lumină.
Articol de Bogdan Mihai, 19 Iulie 2010, 18:00
Plantele sunt capabile să îşi amintească şi să reacţioneze la informaţia conţinută în lumină, potrivit cercetătorilor.
Oamenii de ştiinţă spun că plantele transmit informaţiile despre intensitatea luminii din frunză în frunză, într-un mod foarte asemănător cu sistemul nervos uman.
Aceste semnale "electro-chimice" sunt transportate de celule care acţionează în calitate de nervi ai plantelor.
Potrivit BBC, în experimentul lor, oamenii de stiinţă au arătat că un punct de lumină proiectat pe o singură frunză determină producerea unor evenimente în cascadă, care "notifică" întreaga plantă despre eveniment.
"Am proiectat spotul de lumină doar în partea de jos a plantei şi am observat schimbări în partea superioară", a explicat profesorul Stanislaw Karpinski de la Universitatea de Ştiinţe ale Vieţii din Varşovia, Polonia, care a condus această cercetare.
Răspunsul plantei, care a luat forma unor reacţii chimice în frunze, induse de lumină, a continuat şi în întuneric.
Acest lucru arată că planta şi-a amintit informaţia stocată în lumină, spun cercetătorii.
În studiile anterioare, profesorul Karpinski a constatat că semnale chimice ar putea fi transmise şi plantelor din jur, permiţându-le să răspundă la schimbările din mediul lor.
Plante inteligente
Profesorul Stanislaw Karpinski a suspectat că plantele ar putea folosi informaţiile codate în lumină pentru a stimula reacţii chimice de protecţie.
El şi colegii săi au examinat mai îndeaproape acest lucru analizând efectul asupra imunităţii plantelor a proiectării unor culori diferite de lumină.
"Mai ciudat a fost că plantele au răspuns diferit în funcţie de culoarea luminii care a fost proiectată pe ele. Au fost modificări caracteristice pentru roşu, albastru şi alb", a explicat el.
"Când am proiectat lumina pe plantă timp de o oră şi apoi am infectat-o (cu un virus sau cu o bacterie), ea a rezistat infecţiei timp de 24 de ore de la expunerea la lumină; dar în momentul în care am infectat planta înainte de proiectarea luminii asupra ei, aceasta nu a rezistat", a arătat profesorul Stanislaw Karpinski.
Profesorul a spus că plantele au folosit informaţii criptate în lumină pentru a se imuniza împotriva agenţilor patogeni sezonieri.
"Fiecare zi sau săptămână a fiecarui sezon are o calitate a luminii caracteristică.
"Deci plantele efectuează un fel de procesare a luminii, utilizând informaţiile obţinute pentru a se imuniza împotriva bolilor care sunt predominante în acel sezon", a arătat cercetatorul.