Perseide, în noaptea de 12 spre 13 august
Fază maximă a curentului de meteori Perseide, în noaptea de 12 spre 13 august.
Articol de Florin Lepădatu, 10 August 2021, 07:32
Faza maximă a curentului de meteori Perseide va fi atinsă în noaptea de 12 spre 13 august, transmite Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu, într-o postare pe Facebook.
"Se vor vedea mai multe stele căzătoare decât de obicei. Pentru a le vedea trebuie să ieşiţi în afara oraşelor şi să priviţi cerul cu ochiul liber, după miezul nopţii, până dimineaţă. În mod normal, se pot vedea 50-60 de stele căzătoare pe oră, dar nu vă supăraţi dacă sunt mai puţine (sau mai multe)", se arată în postare.
Potrivit site-ului Observatorului Astronomic, Perseidele sunt denumite după constelaţia din care par că vin şi reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an.
Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor şi a vacanţelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea.
Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut.
Dâra luminoasă de pe cer este lăsată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului.
Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor.
Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care uneori cade pe Pământ se numeşte meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa 109P/Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu, precizează Observatorului Astronomic.
Pentru Perseide perioada de activitate este între 17 iulie şi 26 august.
Orice meteor a cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o "perseidă".
Pentru a vedea meteori nu este nevoie de un instrument astronomic, anunţă BUCUREŞTI FM citat de RADOR.