Operaţiuni de spionaj informatic fără precedent în Norvegia
Grupuri petroliere, producători de energie şi întreprinderi din sectorul apărării au fost ţintele unui asalt de spionaj informatic masiv în Norvegia.
Articol de Răzvan Stancu, 19 Noiembrie 2011, 11:01
Întreprinderi norvegiene importante din domeniul apărării şi al energiei au fost ţinta unei operaţiuni de spionaj informatic de mare amploare, a anunţat Autoritatea pentru Securitate Naţională (ASM), un serviciu norvegian de informaţii, informează AFP.
ASM nu a indicat în mod public vreun suspect, dar a precizat că este dificil să se ajungă la atacatorii informatici care au utilizat servere informatice situate în alte ţări.
"Este pentru prima dată când un atac informatic de această amploare are loc în Norvegia", a declarat, pentru AFP, purtătorul de cuvânt al ASM, Kjetil Berg Veire.
Atacul informatic este realizat aproape identic de fiecare dată, prin trimiterea unui mail personal anumitor persoane, email care conţine un virus ce poate crea o breşă în calculatorul infectat prin care pot fi sustrase informaţiile stocate de la distanţă, se arată într-un comunicat al serviciului norvegian de informaţii.
În ultimul an s-au înregistrat cel puţin puţin zece atacuri informatice, al căror mod de operare sugerează că provin de la un singur actor, arată Autoritatea pentru Securitate Naţională.
"Este de presupus că numărul real este mult mai mare, dar că numeroase societăţi vizate nu au contactat" autorităţile, apreciază serviciul de spionaj, într-un comunicat.
Cele mai căutate ţinte erau grupurile petroliere, producătorii de energie şi întreprinderile din sectorul apărării. Serviciul norvegian de informaţii nu a dezvăluit numele acestora.
"În mai multe rânduri, atacurile au avut loc în timp ce întreprinderile erau angajate în negocieri de contracte importante", a mai precizat ASM.
Prin aceste atacuri, autorii au reuşit să intre în posesia unor documente, schiţe industriale, nume de utilizatori şi parole.
Potrivit purtătorului de cuvânt al ASM, Kjetil Berg Veire, este imposibil ca eventualele pierderi să fie calculate, în lipsa unui inventar detaliat al datelor furate.
În anul 2010, la aproximativ două săptămâni dupa ce disidentul chinez Liu Xiaobo a fost desemnat câştigătorul premiului Nobel pentru pace, pagina de web a institutului norvegian Nobel a fost atacată informatic cu un virus troian care s-a instalat pe site.
Alte atacuri asupra institutului au survenit în aceeaşi perioadă prin diverse mailuri care conţineau ataşamente infectate cu viruşi.