Oamenii de ştiinţă anunţă posibila evitare a transplantului de inimă
Oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit, cu ajutorul celulelor stem, să facă un pas important în direcţia ''reparării'' inimilor afectate de atacul de cord.
Articol de Florin Lepădatu, 05 August 2019, 09:32
Oamenii de ştiinţă au anunţat că au reuşit, cu ajutorul celulelor stem, să facă un pas important în direcţia ''reparării'' inimilor afectate de atacul de cord, ceea ce ar conduce la prima terapie pentru insuficienţă cardiacă şi la evitarea necesităţii transplantului, relatează Press Association, preluată de Agerpres.
O tehnică bazată pe o combinaţie de celule stem şi celule cardiace ar putea contribui la refacerea zonelor afectate de un infarct, evitându-se astfel necesitatea unui transplant a întregului organ, sugerează un nou studiu.
O echipă de oameni de ştiinţă de la Universitatea Cambridge şi Universitatea din Washington a folosit ţesut uman realizat în laborator la imprimantă 3D pentru a testa combinaţia de celule din muşchiul cardiac şi celule ajutătoare obţinute din epicard, învelişul extern al inimii.
Cercetătorii au descoperit că celulele din epicard au ajutat la dezvoltarea celulelor muşchiului cardiac şi la îmbunătăţirea capacităţii acestora de a se contracta şi relaxa.
În cazul şoarecilor de laborator cu inimi afectate, această combinaţie a permis celulelor transplantate să supravieţuiască şi să refacă muşchiul cardiac afectat şi celulele vaselor sanguine.
În timpul unui atac de cord, o parte a inimii nu mai primeşte oxigen, ceea ce provoacă moartea muşchiului.
Corpul uman nu poate regenera acest muşchi şi în acest caz este necesar de un transplant de inimă.
Oamenii de ştiinţă au făcut eforturi în ultimii ani pentru a utiliza celule stem în vederea refacerii inimilor afectate deoarece majoritatea celulelor transplantate mor la scurt timp după intervenţie.