Naveta Soyuz cu robotul FEDOR la bord nu a reușit să se conecteze la SSI
Naveta Soyuz la bordul căruia se află un robot umanoid a eşuat în tentativa sa de a se conecta la Staţia Spaţială Internaţională (SSI). Procedura de andocare va fi reluată luni.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 August 2019, 12:33
Un vehicul rusesc din gama Soyuz la bordul căruia se află un robot umanoid a eşuat în tentativa sa de a se conecta la Staţia Spaţială Internaţională (SSI), sâmbătă, au anunţat agenţiile de presă ruse, care au comentat imaginile furnizate de o transmisiune televizată în direct de NASA TV, informează Reuters,citat de Agerpres..
Robotul FEDOR (Final Experimental Demonstration Object Research) ar trebui să ajungă pe ISS în cadrul unei misiuni de două săptămâni pentru a oferi asistenţă astronauţilor prezenţi bordul laboratorului spaţial şi pentru testarea aptitudinilor sale.
Procedura de conectare la ISS, programată iniţial pentru ora 05:30 GMT, a eşuat din cauza unor probleme apărute la sistemul de andocare automatizată, a precizat agenţia de presă Interfax, citându-i pe comentatorii de la NASA TV.
Vehiculul spaţial se află în prezent la o distanţă de 96 de metri de SSI, iar coordonatorii misiunii vor relua procedura de andocare luni dimineaţă, a precizat agenţia de presă RIA, citând Centrul de control pentru zboruri spaţiale din Rusia.
Robotul are o înălţime de 1, 80 metri şi cântăreşte 160 de kilograme.
Testele la care va fi supus robotul ar putea reprezenta un prim pas către folosirea acestui tip de maşini în explorarea spaţială.
Feodor este un prenume rusesc, însă transcrierea sa în limba engleză, F.E.D.O.R., este, de asemenea, acronimul pentru "Final Experimental Demonstration Object Research" (Cercetarea Finală a Obiectelor Demonstrative Experimentale).
Feodor nu este primul robot care a zburat în spaţiu.
În 2011, NASA a trimis un robot umanoid numit Robonaut 2, dezvoltat în colaborare cu General Motors, având acelaşi obiectiv de a funcţiona într-un mediu cu risc ridicat.
El s-a întors pe Pământ în 2018 din cauza unor probleme tehnice.
În 2013, Japonia a trimis în spaţiu un mic robot numit Kirobo, împreună cu primul comandant japonez al ISS, Koichi Wakata. Dezvoltat în colaborare cu Toyota, Kirobo era capabil să vorbească, însă numai în japoneză.