Acordul privind controlul coordonat la punctul de trecere a frontierei româno-moldovene Galaţi - Giurgiuleşti
Înţelegerea, semnată în noiembrie anul trecut de guvernele de la Bucureşti si Chişinău, se va aplica timp de un an de la momentul operaţionalizării, cu posibilitatea prelungirii.

Articol de Radio România Actualităţi, 23 Aprilie 2025, 18:31
Acordul privind introducerea controlului coordonat la punctul de trecere a frontierei româno-moldovene Galaţi - Giurgiuleşti a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, ca prim for sesizat. Înţelegerea, semnată în noiembrie anul trecut de guvernele de la Bucureşti si Chişinău, se va aplica timp de un an de la momentul operaţionalizării, cu posibilitatea prelungirii.
Cătălin Purcaru relatează: ”Controlul coordonat se va face în Punctul de Trecere a Frontierei Galați, pe sensul rutier de intrare în România, unde vor fi prezenți doar polițiști de frontieră și reprezentanții structurii vamale din Republica Moldova. Primii care vor desfășura controlul de frontieră vor fi reprezentanții structurilor vamale din statul vecin, ulterior urmând partea română. Deputatul liberal Andrei Baciu spune că, astfel, va fi redus timpul de așteptare și se va consolida cooperarea dintre cele două state.
Andrei Baciu: ”Acest pas nu doar că facilitează circulația persoanelor și a mărfurilor, ci și susține integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, oferind un sprijin concret în procesul de aliniere la standardele europene.”
Deputatul USR, Bogdan Rodeanu, spune că Uniunea Europeană este principalul partener economic al Republicii Moldova.
Bogdan Rodeanu: ”Pe lângă toate celelalte exemple de interconectare energetică și de cooperare instituțională, înseamnă că este din ce în ce mai puțin dependentă de Federația Rusă.”
Acest tip de control coordonat, similar modelului funcțional de la Punctul de Trecere a Frontierei Albița - Leușeni, are rolul de a permite operaționalizarea Coridorului verde Reni - Giurgiulești - Galați, parte a inițiativei Uniunii Europene de Solidaritate cu Ucraina.”/editor Florin Lepadatu/