Şefa diplomaţiei europene, în prima sa vizită în Republica Moldova
Potrivit experţilor de la Chişinău, vizita reprezintă un mesaj ferm de susţinere a parcursului european al ţării în faţa ameninţărilor hibride ale Kremlinului.

Articol de Radiojurnal, 23 Aprilie 2025, 18:34
Şefa diplomaţiei europene, Kaja Kallas, începe miercuri prima sa vizită în Republica Moldova de la instalarea în funcţie.
Ea va fi primită de preşedinta Maia Sandu şi va avea întrevederi cu premierul Dorin Recean şi cu alţi oficiali din guvern.
Discuţiile vor viza parcursul european al Republicii Moldova, sprijinul oferit de Uniunea Europeană pentru consolidarea instituţiilor în domeniul securităţii şi apărării.
Potrivit experţilor de la Chişinău, vizita reprezintă un mesaj ferm de susţinere a parcursului european al ţării în faţa ameninţărilor hibride ale Kremlinului. Relatează Eva Fruntaşu.
Reporter: Vizita are scopul de a evalua riscurile de securitate cauzate de războiul din regiune și progresele realizate de Republica Moldova în avansarea parcursului european, potrivit analistului politic Andrei Curăraru de la WatchDog.
Andrei Curăraru: Este o vizită strategică legată de procesele electorale care urmează în Republica Moldova. Uniunea Europeană vede o serie de riscuri legate de războiul hibrid pe care îl realizează Federația Rusă împotriva țării noastre, dar și o vizită de verificare a progresului Republicii Moldova /pe calea/ intrării europene. Este și un mesaj de încurajare pentru rezultatele pe care le are Republica Moldova în acest proces destul de complicat de ajustare a legislației și de modernizare. În același timp, cred că este și o vizită care să reconfirme acea susținere și acel sprijin pe care îl oferă Uniunea Europeană prin pachetul de dezvoltare economică a Republicii Moldova.
În cadrul unui interviu pentru Ziarul de Gardă, Kaja Kallas a subliniat că Uniunea Europeană sprijină Republica Moldova în consolidarea apărării împotriva amenințării șantajului energetic și războiul hibrid rus.
Astfel, Uniunea Eropeană oferă doar în acest an un sprijin de 60 de milioane de euro pentru contracararea inteferenței în alegeri, consolidarea pregătirii pentru situații de criză și diversificarea surselor de aprovizionare cu energie.