NASA intenţionează să trimită un nou robot pe Marte
NASA a anunţat, la două săptămâni după ce a reuşit să plaseze cu succes robotul Curiosity pe Marte, că va trimite un nou robot pe planeta roşie, în 2016.
Articol de Ionuţ Dragu, 21 August 2012, 12:25
Scopul noii misiuni este de a studia compoziţia scoarţei marţiene şi de a încerca să descifreze felul în care se formează şi evoluează planetele telurice.
Spre deosebire de Curiosity, un vehicul cu şase roţi care se va deplasa vreme de doi în craterul marţian Gale, în căutarea unor eventuale urme de viaţă din trecutul planetei, noul robot, denumit InSight, nu va fi mobil.
După coborârea pe Marte, prevăzută să aibă loc în septembrie 2016, noul robot va începe să foreze "în profunzimile planetei Marte, pentru a descoperi motivele pentru care planeta roşie a evoluat într-un mod atât de diferit de Terra", a precizat NASA într-un comunicat.
Ca şi Curiosity, InSight va fi conceput şi fabricat la Jet Propulsion Laboratory (JPL) din Pasadena, în California, dar costurile sunt mult mai mici, 425 de milioane de dolari, spre deosebire de Curiosity, care a costat 2,5 miliarde de dolari.
Misiunea va încerca să determine dacă miezul planetei Marte este solid sau lichid şi motivul pentru care suprafaţa ei nu este compusă din plăci tectonice în mişcare, ca pe Terra.
"Cunoaşterea detaliată a interiorului planetei Marte şi comparaţiile cu Terra îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să înţeleagă mai bine felul în care planetele telurice se formează şi evoluează", precizează NASA.
"Explorarea planetei Marte este una dintre prorităţile NASA, iar misiunea InSight garantează faptul că noi vom continua să descifrăm misterele planetei roşii, pentru a pune acolo bazele unei viitoare misiuni spaţiale cu echipaj uman la bord", a declarat Charles Bolden, directorul NASA.
Noua misiune va fi realizată în colaborare cu Centre National d'Etudes Spatiales (CNES) din Franţa şi cu Centrul Aerospaţial din Germania, care vor produce fiecare un instrument de cercetare ce va fi plasat la bordul robotului InSight.
Astfel, CNES va fabrica un dispozitiv de măsurare seismică, în timp de savanţii germani vor pune la punct un instrument ce vizează măsurarea temperaturilor din profunzimile planetei Marte.