NASA a descoperit o planetă care "ar suporta viaţa"
Potrivit experţilor de la NASA, Kepler-22b este o planetă care evoluează pe o orbită potrivită pentru a avea atmosferă şi apă lichidă, temperatura medie fiind de 22 de grade Celsius.
Articol de Răzvan Stancu, 06 Decembrie 2011, 08:49
NASA a descoperit cu ajutorul telescopului spaţial Kepler o "planeta-soră" cu Pământul, cu condiţii prielnice pentru existenţa vieţii, într-un alt sistem stelar, informează agenţia spaţială americană.
Kepler-22b, cum a fost botezat corpul ceresc, se află la 600 de ani lumină de Terra.
Potrivit experţilor americani, temperatura medie pe această planetă este de 22 de grade Celsius, o temperatură propice dezvoltării vieţii.
Planeta descoperită evoluează în jurul unei stele pe o orbită potrivită pentru a avea atmosferă şi apă lichidă.
Pana acum s-au mai descoperit alte doua planete cu aceleasi conditii, dar aceasta este prima ale carei caracteristici sunt confirmate de telescopul spatial Kepler.
Din cauza distanţei mult prea mari, 600 de ani-lumină de Pământ, nu există vreo posibilitate de a se verifica dacă planeta are o compoziţie alcătuită predominant din rocă, gaz sau lichid.
Foto: Planeta Kepler-22b se află la 600 de ani lumină de Terra. Sursa: NASA.
Potrivit astronoimilor de la NASA, Kepler-22b este de două ori mai mare decât Pământul, iar un an pe această planetă ar avea 290 de zile.
Echipa care efectuează cercetări cu telescopul Kepler a descoperit 2.300 de planete, iar experţii cred că 200 dintre ele ar fi de mărimea Terrei.
Telescopul Kepler a fost lansat în anul 2009 şi a costat aproape 600 de milioane de dolari, are ca scop analizarea, a peste 100.000 de stele asemănătoare Soarelui, în constelaţiile Lebăda, Lira şi Calea Lactee.
NASA a denumit acest telescop spaţial în cinstea astronomului german din secolul al XVII-lea, Johannes Kepler.
Astronomul german a descoperit faptul că planetele se învârt în jurul Soarelui pe traseul unor elipse, nu al unor cercuri perfecte.
Un număr de 337 de exoplanete (planete aflate în afara sistemului nostru solar) au fost descoperite în jurul unor stele, începând cu anul 1995.