Misiune simulată pe Marte, încheiată cu succes
Şase astronauţi au simulat timp de un an şi jumătate o misiune pe Marte. La încheierea experimentului care a avut loc la Institutul tehnic din Moscova astronauţii au fost scoşi de la izolare.
04 Noiembrie 2011, 13:11
Proiectul Marte500, care a avut loc la Institutul din Moscova, a avut ca scop testarea reacţiilor trupului uman pe dura unui zbor spaţial de lungă durată.
Un an şi jumătate, şase astronauţi au fost închişi în tuburi de oţel având contact limitat cu lumea de afară, informează BBC.
"Naveta spaţială" nu a avut ferestre, iar protocolul pe care l-au urmat le-a cerut ca modalităţile de comunicare să fie asemănătoare cu cele cerute de mesajele reale care ar fi trebuit să fie trimise din spaţiu pe pământ, în timp ce călătoreau de pe Terra spre Marte.
În cadrul studiului, trei dintre astronauţi au simulat chiar o aterizare pe Marte.
Ei au purtat costume de protecţie şi au păşit pe un teren nisipos.
Oamenii de ştiinţă sunt mulţumiti de rezultate
Deşi pe parcursul simulării nu au putut fi reconstituite chiar toate aspectele unei misiuni reale pe Planeta Roşia, oamenii de ştiinţă sunt foarte mulţumiţi de rezultatele obţinute.
În cele peste 17 luni de călătorie virtuală, echiajul a luata parte la diferite studii care au avut ca scop stabilirea efectelor izolării asupra bunăstării fizice şi mentale a astronauţilor.
Oamenii de ştiinţă au monitorizat nivelul de stres şi cel hormonal al acestora, dar şi tiparele de somn sau schimbările de dispoziţie.
Au fost studiate şi beneficiile suplimentelor alimentare în aceste situaţii, scrie BBC.
Odată scoşi de la izolare, astronauţii au fost puşi trei zile în carantină pentru efectuarea controalelor medicale.
După încheierea simulării, partenerii de pe Staţia Spaţială Internaţională au luat în discuţie posibilitatea organizării unei noi operaţiuni de simulare pe orbită.
Aceasta ar putea presupune izolarea fiecărui membru al echipajului în module separate pentru a recrea condiţiile experimentate de participanţii la proiectul de simulare Marte500, notează BBC.
Video: Experimentul Marte500 s-a încheiat