Luni e superlună, cea mai "mare" Lună din ultimii 68 de ani
Luna va fi percepută mai mare datorită distanţei reduse faţă de Terra şi cu până la 30 la sută mai luminoasă. Aceste diferenţe sunt greu insesizabile pentru ochiul uman.
14 Noiembrie 2016, 06:33
Luna se va afla luni, 14 noiembrie, la ora 13 şi 21 de minute, cel mai aproape de Pământ din ultimii aproape 70 de ani.
Fenomenul de "super-lună" - cum mai este cunoscut - se va vedea şi din România dar după ce va răsări luna, patru ore mai târziu.
Luna va fi percepută mai mare datorită distanţei reduse faţă de Terra şi cu până la 30 la sută mai luminoasă. Aceste diferenţe sunt greu insesizabile pentru ochiul uman însă este o foarte bună ocazie de a realiza fotografii cu detaliile suprafeţei lunii bine definite.
Doctorul în astronomie Magda Stavinski reaminteşte că, din cauza atracţiei gravitaţionale, apropierea lunii ar putea amplifica mareea şi unele fenomene naturale, fără a produce însă efecte majore.
"Pot să amplifice puţin fluxul şi refluxul apelor, sau în cazul unor fenomene naturale de gen cutremure, erupţii vulcanice ş.a.m.d. să le amplifice, nu să le cauzeze, să le amplifice. Luna răsare după ora 17:13, deci din Bucureşti, cel puţin din România, ea nu poate fi văzută la momentul fazei maxime, adică în momentul în care, într-adevăr, discul în arie este aparent ceva mai mare, pentru că luna nu se modifică, ea tot aceeaşi rămâne şi puţin mai strălucitoare", a declarat Magda Stavinski.
NASA a realizat un scurt clip video de promovare a acestui rar eveniment astronomic.