În Spania, tratament celular folosit în cancerul infantil
În Spania, nouă pacienți cu boala COVID, vindecați cu un tratament celular folosit în cancerul infantil.
Articol de Florin Lepădatu, 03 Decembrie 2020, 08:48
În Spania, nouă pacienți cu boala COVID au fost vindecați cu un tratament celular folosit de obicei în cancerul infantil.
Medicii de la Spitalul La Paz, din Madrid, au terminat astfel cu succes prima fază a studiului clinic realizat în al doilea val al pandemiei.
Printre donatorii de limfocite implicați în terapie au fost chiar medici și asistenți care au trecut prin această boală și apoi s-au vindecat.
De la Madrid, Annamaria Damian a urmărit subiectul: "Mulți dintre cei aflați în prima linie în cele mai grele momente ale pandemiei la Spitalul La Paz, din Madrid, când s-au întors la muncă au fost principalii donatori de limfocite T, după ce s-au recuperat din boala COVID.
Astfel, studiul Grupului CRIS, finanțat de fundația cu același nume, care sprijină proiecte de cercetare în cancer, a fost facilitat în sensul obținerii materialului care a stat la baza tratamentului.
Medicii i-au adaptat o terapie celulară folosită la copiii cu cancer, demonstrând că funcționează într-o perioadă în care nu există un tratament pentru COVID.
La Spitalul La Paz, secția de hemato-oncologie pediatrică a obținut un tratament antiviral din sistemul imunitar al pacienților recuperați.
Terapia celulară cu limfocite se folosește de câțiva ani în transplantul pentru copiii cu leucemie.
Doctorul Antonio Pérez Martínez, șef de secție și directorul Unității CRIS de cercetare a terapiilor avansate de la Spitalul La Paz, explică: "Vestea bună este că nu există efecte adverse și că toleranța a fost bună.
Toți pacienții au fost externați cu o medie de monitorizare de 7 până la 10 zile și am observat că aceste celule, de fapt acest medicament, au un rol în evoluția bolii.
Pentru a răspunde la întrebarea dacă este eficient sau dacă beneficiul clinic este datorat acestor celule, mergem în faza a doua, cu doza maximă probată în prima fază a studiului".
Pacienții cărora le-a fost administrat tratamentul au fost internați cu insuficiență respiratorie și pneumonie bilaterală, având nevoie de respirație artificială, dar nu au fost în stare critică.
Astăzi nu există un tratament farmacologic care să își fi demonstrat eficiența împotriva COVID-19.
Terapia celulară probată de echipa Spitalului La Paz ajută în faza moderată și în cea severă a bolii, iar specialiștii nu exclud folosirea ei la pacienții în stare critică, dar și în profilaxie, pentru populația vulnerabilă.
Obiectivul principal este evitarea contaminărilor, iar, în caz de infectare, boala să nu fie atât de contagioasă.
De asemenea, se dorește ca perioada de carantină să fie redusă.
Publicația "The Scientist" remarcă studiul clinic al Grupului CRIS de la Spitalul La Paz din Madrid, subliniind importanța celulelor T în lupta împotriva bolii COVID-19."