Cel mai mare "soare" din univers
Cea mai mare stea din univers are o masă aproximativă de 265 de ori mai mare decât Soarele nostru şi se află într-un grup dens de stele gigantice.
Articol de Răzvan Stancu, 21 Iulie 2010, 14:55
Astronomii au descoperit cea mai mare stea din univers, denumită R136a1, care are o masă de aproximativ 265 de ori mai mare decât Soarele nostru, informează BBC.
"Se pare că ar fi fost mult mai mare când această stea s-a născut, chiar de 320 de ori mai mare decât masa Soarelui", a spus profesorul Paul Crowther de la universitatea din Sheffield.
Această stea se află intr-un grup dens de stele aflate la aproximativ 165.000 de ani lumină de Pământ, a căror dimensiuni şi luminozitate depăşesc tot ceea ce oamenii de ştiinţă credeau că poate fi posibil.
Stelele au fost identificate de către echipa profesorului Crowther, care au combinat observaţiile efectuate cu cel mai mare telescop aflat în Chile şi datele culese anterior cu telescopul spaţial Hubble.
Echipa de astronomi a descoperit în acel grup dens mai multe stele cu temperaturi la suprafaţă de peste 40.000 de grade, de şapte ori mai fierbinte decât Soarele nostru.
Aceste stele uriaşe au o viaţă scurtă, ard intens şi sunt extrem de strălucitoare.înainte de a exploda ca supernove.
Un lucru pare cert, nu există planete pe orbita acestor stele.
„Viaţa acestor stele este mult prea scurtă pentru ca o planetă să se dezvolte. Chiar dacă ar exista planete, acestea nu ar putea fi observate din cauza intensitătii luminoase a stelelor din zonă”, a afirmat profesorul Paul Crowther.
Anterior acestei descoperiri, se credea că există o barieră fizică în dezvoltarea masei stelare, limita fiind de 150 de ori mai mare decât masa Soarelui.
Cele mai recente descoperiri ridică întrebări interesante despre ce limită superioară de dimensiunea ar putea exista.
Concluzia acestei cercetări este faptul că au existat, probabil, un număr mult mai mare de stele masive la începuturile universului, a mai spus profesorul Crowther, citat de BBC.
Video: Cel mai mare "soare" din univers.