Autorităţile spun că au reuşit să deblocheze proiectul laserului de la Măgurele
Autorităţile române susțin că au reuşit să deblocheze situaţia apărută în urmă cu cinci ani privind derularea proiectului "Laserul de mare putere de la Măgurele".
03 Mai 2023, 19:18
Ministerul Cercetării anunţă reconcilierea Institutului de Fizică şi Inginerie Nucleară "Horia Hulubei" cu consorţiul franco-italian care trebuia să furnizeze alte două componente prevăzute în cadrul acestui proiect, alături de laserul cu două braţe a câte 10 petawaţi fiecare - ceea ce reprezintă 10% din puterea Soarelui concentrată într-un punct mai mic decât grosimea unui fir de păr.
Blocajul a fost înlăturat în urma unui amplu efort diplomatic, administrativ şi juridic, afirmă ministrul Sebastian Burduja, care a explicat, pentru Radio România Actualităţi, importanţa soluţionării conflictului din 2018.
Sebastian Burduja: Practic laserul de la Măgurele și proiectul ELI-NP în ansamblul său reintră în comunitatea științifică europeană. Impactul este cu potențial colosal și recunoscut la nivel european și internațional, din Japonia până-n Uniunea Europeană și dincolo de Ocean, în Statele Unite ale Americii. Laser de o asemenea putere nu există în lume, la care se va adăuga acest fascicul gamma, la care se va adăuga un accelerator de electroni. De reținut este că România are o infrastructură de nivel mondial de cercetare cu potențialul de a revoluționa lumea ştiinţei, în medicină, în domeniul securității naționale, într-o serie de alte aplicații, unele nici nu le putem gândi. E vorba de cercetare fundamentală, deci la nivelul infrastructurii de acolo ne putem aștepta că, într-o bună zi, la Măgurele se va face un experiment care va însemna câștigarea unui premiu Nobel. La acest nivel este România astăzi și trebuie să fim și conștienți și mândri de chestiunea asta.