Amfiteatrul roman de la Sarmizegetusa va fi reconstruit
Decizia de reconstruire a fost motivată de creşterea numărului de turişti care vizitează situl istoric. Valoarea investiţiei se ridica la circa cinci milioane de euro.
21 August 2014, 10:42
Muzeul Civilizatiei Dacice si Romane din Deva, în administrarea caruia se afla situl istoric de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, intentioneaza sa reconstruiasca anticul amfiteatru din fosta capitala a Daciei Romane.
Dupa cum a declarat directorul muzeului devean, Liliana Tolas, proiectul a trecut de toate comisiile de specialitate din Ministerul Culturii, urmând sa înceapa demersurile pentru obtinerea unei finantari neramburasbile din fonduri europene.
Valoarea aceastei investitii se ridica la aproximativ cinci milioane de euro.
Decizia reconstructiei amfiteatrului roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa a fost motivata de cresterea numarului de turisti care viziteaza respectivul sit istoric.
Anul acesta, specialistii muzeului devean estimeaza ca numarul celor care viziteaza va ajunge la aproximativ o suta de mii, dublu fata de numarul vizitatorilor înregistrati anul trecut.
Sarmizegetusa, inclusă într-un proiect turistic european
Un alt motiv al realizarii acestei investitii este includerea Ulpiei Traiana Sarmizegetusa si a altor obiective din România într-un proiect turistic, istoric si cultural european, din care mai fac parte alte trei tari, Bulgaria, Croatia si Serbia, proiect derulat sub genericu l"Ruta Împaratilor Romani"
Amfiteatrul roman de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa are o forma eliptica, a fost construit din piatra de râu si de cariera, iar în unele portiuni si din caramida.
Tribunele aveau în fata banci cioplite din marmura si piatra iar în spate banci din lemn. Data construirii nu se cunoaste cu precizie.
Estimativ, în perioada de timp cuprinsa între momentul fondarii acestei colonii 108 –110 d.C si 158 d.C, când au fost efectuate unele lucrari de reparatii la amfiteatru si de acoperire a tribunelor, dupa cum o dovedesc stampilele de pe tigle gasite în sapaturi.