2014 a adus primul "pas" al unei sonde spațiale pe o cometă
Anul care tocmai se încheie a fost unul bogat în evenimente şi descoperiri astronomice.
28 Decembrie 2014, 16:20
Anul care tocmai se-ncheie a fost unul bogat în evenimente şi descoperiri astronomice.
Puterilor consacrate deja în domeniu, precum Statele Unite ale Americii şi Rusia, li s-au alăturat China, Japonia şi India.
Aceasta din urmă a lansat cu succes, chiar la jumătatea lunii decembrie, cea mai mare rachetă din istoria sa spaţială, care în viitor ar putea să transporte astronauţi, în cadrul unui program ambiţios de cucerire a Cosmosului.
În paralel, 2014 a adus noi dovezi despre existenţa apei pe Marte în urmă cu zeci de milioane de ani şi o "stea care nu ar fi trebuit să existe" - potrivit astronomilor - dar care străluceşte cu intensitatea a 10 milioane de sori.
În octombrie, o insulă misterioasă de pe Titan, satelitul planetei Saturn, a reapărut într-o altă formă.
NASA a anunţat că încă nu cunoaşte cauza fenomenului.
În cele mai recente imagini, obiectul are un contur mai vag şi este mai extins decât în 2013.
"O stea care nu ar trebui să existe" - acesta este verdictul astronomilor, după ce au descoperit un astfel de corp ceresc, într-o galaxie din apropierea Căii Lactee.
Problema este, însă, că această rămăşiţă dintr-un astru care a trecut printr-un proces de colaps gravitaţional străluceşte de 10 ori mai puternic decât orice altă stea neutronică descoperită până în prezent.
La sfârşitul lunii octombrie, cercetătorii au publicat noi informaţii despre modul de formare a erupţiilor solare, care i-ar putea ajuta în viitor să realizare prognoze mai exacte în această privinţă.
O lună mai târziu, Sonda europeană Rosetta a lansat modulul Philae pe nucleul unei comete, ca punct culminant al unei misiuni spaţiale lansate cu peste 20 de ani în urmă.
În decembrie, Capsula americană Orion a amerizat în Oceanul Pacific, după primul zbor, fără echipaj uman, în jurul Pământului.
În misiune, Orion a rezistat la temperaturi de peste 2.200 de grade Celsius, generate de frecarea cu aerul la reintrarea în atmosferă.
Şi tot în decembrie, Sonda New Horizons a fost trezită din hibernare pentru a pregăti explorarea planetei-pitice Pluto şi a satelitului său, Charon.