Satul Olimpic "nu este o staţiune de cinci stele"
Interviu cu fostul campion olimpic la triplusalt, Jonathan Edwards, care este reprezentantul sportivilor în Comitetul de Organizare a Jocurilor Olimpice din 2012 de la Londra.
Articol de Dan Vasiliu, corespondent RRA în Marea Britanie, 16 Martie 2012, 09:06
Acum un an, primarul Boris Johnson spunea că Londra este pregătită şi că Jocurile Olimpice ar putea să înceapă imediat. În ce stadiu sunt acum pregătirile?
Jonathan Edwards: Boris e foarte amuzant. Are replici grozave. Cred că toţi cei din Comitetul de Organizare şi-au spus "nu cred că suntem încă gata". Şi niciun comitet de organizare nu este gata până cu câteva zile înaintea Jocurilor, pentru că sunt foarte multe lucruri de făcut. Aici e încă un şantier. Încă se aranjează apartamentele, mai sunt teste pe care trebuie să le facem. Evident suntem în grafic, dar orice comitet de organizare va avea nevoie şi de ultima zi pe care o poate avea pentru a fi pregătit.
Fiind reprezentantul sportivilor cred că rolul principal pe care l-ai avut a fost să te asiguri că sportivii se vor simţi perfect pe durata competiţiei, dar mai exact de ce au ei nevoie pentru a fi mulţumiţi?
Jonathan Edwards: Cred că sportivii care vor veni la Olimpiada de la Londra nu se aşteaptă să locuiască în staţiuni de cinci stele. Ei ştiu că Satul Olimpic nu este aşa ceva şi condiţiile sunt mai degrabă spartane, fără spa-uri, fără jacuzzi sau alte asemenea facilităţi. Dar ceea ce aşteaptă un sportiv şi noi vom avea grijă să primească e o reţea eficientă de transport, un pat bun în care să doarmă, mâncare bună şi acces facil la arenele sportive. Eu cred că ne-am ocupat de toate aceste aspecte.
Ştiu că la un moment dat în timpul carierei, refuzai să concurezi duminica (nr - din motive religioase) şi probabil că mulţi dintre sportivii care vor veni la Londra au nevoi speciale. Poate că unii nu mănâncă porc, alţii poate au anumite ritualuri religioase. Aţi luat în considerare şi aceste aspecte?
Jonathan Edwards: Unul din lucrurile de care a trebuit să ţinem cont e că Jocurile Olimpice se vor desfăşura în perioada de Ramadan. Deci sportivii musulmani vor ţine post în timpul zilei şi am luat acest lucru în considerare. E un aspect căruia Comitetul Olimpic Internaţional îi acordă oricum foarte multă atenţie şi încurajează sportivii să practice ceremoniile religiilor de care aparţin. Deci da, am avut grijă şi la aceste detalii.
Cum stau lucrurile cu vedetele? Au nevoi speciale? Crezi că vor veni să ceară mai multe prosoape sau alte lucruri pe care alţii nu le primesc?
Jonathan Edwards: Nu există vedete în Satul Olimpic. Fiecare sportiv e tratat cu acelaşi respect şi va beneficia de aceleaşi servicii. În opinia noastră toţi olimpicii sunt vedete.
Crezi că atmosfera din Satul Olimpic poate afecta performanţele sportive? E posibil ca un atlet să fie afectat sau, din contră, să concureze mai bine datorită atmosferei din Sat?
Jonathan Edwards: Cred că există două faţete ale Satului Olimpic. Într-un anumit fel e un mediu în care trebuie să faci compromisuri, pentru că sunt foarte mulţi oameni şi probabil trebuie să împarţi camera cu cineva. Nu e ca la Campionatele Mondiale când locuieşti într-un hotel de 4 sau 5 stele. Pe de altă parte nu găseşti nicăieri atmosfera din Satul Olimpic. Să fii înconjurat de mii de atleţi din peste 200 de ţări, în ceea ce este cea mai mare sărbătoare a sportului, e ceva ce te inspiră şi de obicei scoate ce e mai bun din tine.
Ai câştigat medalia de aur la Sidney, în 2000, şi ai spus de multe ori că te-ai simţit perfect acolo. Ce te-a făcut să te simţi aşa?
Jonathan Edwards: Cred că la Sidney au avut abordarea pe care o avem şi noi în acest an, şi anume să facem tot ce ne stă în putinţă pentru sportivi. Unul dintre aspectele la care a excelat Sidney a fost cel al voluntarilor. Atmosfera pe care o crează ei poate face diferenţa. De aceea este foarte important să ne pregătim voluntarii şi să ne asigurăm că vor avea atitudinea cea mai potrivită faţă de sportivi.
Încă deţii recordul la triplusalt (18.29m - stabilit la Campionatele Mondiale de atletism din 1995) şi cred că este un motiv de mare mândrie pentru tine, dar te-ai gândit vreo clipă că acest record ar putea să cadă chiar la Londra?
Jonathan Edwards: Asta e o întrebare pe care o aud mereu. Cum m-aş simţi dacă cineva mi-ar bate recordul la Londra. E un lucru extraordinar să deţii un record mondial şi ar fi dezamăgitor să ţi-l bată altcineva, dar dacă s-ar întâmpla aşa ceva m-aş duce şi l-aş felicita pe cel care ar reuşi o asemenea performanţă. Sper, însă, să nu fie cazul.
În încheiere ai un mesaj pentru echipa olimpică a României?
Jonathan Edwards: În primul rând felicitări pentru cei care fac parte din echipa olimpică. Noi, în Londra, am muncit foarte mult ca să vă putem oferi o atmosferă extraordinară şi vrem să veniţi aici, să vă bucuraţi de această experienţă şi să concuraţi la cel mai bun nivel.